Lansarea Platformei pentru regiunile carbonifere în tranziție
Angajamentul UE față de o tranziție energetică curată este ireversibil și nenegociabil. În această tranziție către un viitor mai durabil, nicio regiune nu ar trebui să fie uitată atunci când se decide abandonarea economiei bazate pe combustibili fosili.
Noua platformă, lansată în 11 decembrie, va facilita dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale și de mediu. Ea va reuni părțile interesate la nivel european, național, regional și local, implicate în tranziție, pentru a le ajuta să promoveze parteneriate și să învețe din experiențele celorlalți. Activitățile platformei se vor concentra inițial pe regiunile carbonifere, cu scopul extinderii în viitor la regiunile cu emisii mari de dioxid de carbon. Platforma este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală.
Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție a fost lansată de Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică, Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice și energie, și de Corina Crețu, comisarul pentru politica regională, precum și de reprezentanți ai regiunilor europene, diferite părți interesate și de lideri ai mediului de afaceri.
Lansarea a avut loc în ajunul reuniunii la nivel înalt „One Planet(link is external), convocată de președintele francez Emmanuel Macron pentru a marca cea de-a doua aniversare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. În cadrul reuniunii, Comisia și-a reconfirmat angajamentul în direcția unei politici privind clima orientate spre viitor și a demonstrat că UE este în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice, prin exemplul său și prin acțiunile sale concrete. Noua platformă este una dintre principalele măsuri de însoțire ale pachetului „Energie curată pentru toți europenii” (IP/16/4009) lansat în noiembrie 2016.
Sursa informației: Reprezentanța Comisiei Europene în România.