Știri

Măsuri decisive în criza refugiaților

Comisia Europeană a prezentat, în data de 9 septembrie, mai multe propuneri destinate să contribuie la rezolvarea crizei refugiaților cu care se confruntă statele membre UE și țările învecinate, inclusiv prin abordarea cauzelor profunde care îi determină pe aceștia să caute refugiu în Europa. Potrivit noilor propuneri, cota alocată României în ce privește transferul de urgență al refugiaților se ridică la 4.646 de persoane. Dintre acestea, 604 vor proveni din Italia, 1.952 din Grecia, iar restul de 2.091 din Ungaria. Această cotă vine în completarea celei propuse în luna mai, de 1.705 persoane (1.023 din Italia și 682 din Grecia).

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Noi, europenii, ar trebui să știm și să nu uităm niciodată de ce primirea refugiaților și respectarea dreptului fundamental la azil sunt atât de importante. A venit momentul să punem bazele unei politici cu adevărat europene în domeniul migrației, conform apelului pe care l-am făcut în luna mai. Măsurile pe care le propunem astăzi vor garanta că persoanele care au în mod clar nevoie de protecție internațională sunt transferate imediat după sosire – nu doar acum, ci și în cazul oricăror crize viitoare. Criza refugiaților reprezintă, mai mult decât orice altceva, ocazia în care solidaritatea europeană trebuie să își facă simțită prezența. E momentul să dăm cu toții dovadă de curaj, e momentul ca Europa să reacționeze acum.”

Noul set de măsuri va reduce presiunea la care sunt supuse statele membre cele mai afectate – în special Grecia, Italia și Ungaria – prin propunerea ca 120.000 de persoane care au în mod clar nevoie de protecție internațională să fie transferați în alte state membre ale UE. Acestea se vor adăuga celor 40.000 al căror transfer din Grecia și Italia a fost propus în mai de Comisie și în privința cărora Consiliul nu a luat încă o decizie.

Măsurile vor ajuta și statele membre care se confruntă cu un număr tot mai mare de cereri de azil, făcând posibilă o prelucrare mai rapidă a acestor cereri prin intermediul unei liste europene comune a țărilor de origine sigure.

De asemenea, Comisia a conturat principalele măsuri pentru creșterea eficacității politicii de returnare și a propus un fond fiduciar în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru a contribui la abordarea cauzelor profunde care stau la baza migrației din Africa. Nu în ultimul rând, Comisia și Serviciul de Acțiune Externă al UE au în vedere continuarea eforturilor de sprijinire a inițiativelor diplomatice pentru gestionarea  „dimensiunii externe” a crizei refugiaților.

Pașii următori

Reuniunea extraordinară a Consiliului de Afaceri Interne din 14 septembrie va reprezenta următoarea ocazie pentru ca statele membre să discute și adopte propunerile legislative ale Comisiei. Mecanismele de transfer de urgență prezentate de Comisie în mai și septembrie trebuie să fie adoptate de Consiliu (prin vot cu majoritate calificată), în consultare cu Parlamentul European, în timp ce mecanismul permanent de solidaritate și lista europeană a țărilor de origine sigure trebuie să fie adoptate în comun de Parlamentul European și Consiliu (cu ajutorul procedurii legislative ordinare). Propunerea privind fondul fiduciar a fost transmisă statelor membre, obiectivul fiind finalizarea procedurilor necesare în timp util pentru reuniunea la nivel înalt din noiembrie de la Valletta, în care UE se va întâlni cu țări africane importante pentru a discuta criza migrației și refugiaților.

Sursa informatiei: http://ec.europa.eu/romania/news/09092015_pachet_masuri_refugiati_ro.htm

Articole similare

Butonul înapoi la început