Știri

Noi norme privind apărarea comercială

În data de 20 decembrie a intrat în vigoare noua legislație UE în domeniul apărării comerciale. Ea vizează schimbarea modului în care UE abordează importurile subvenționate sau cele care fac obiectul unui dumping, ce provin din țări cu denaturări semniificative ale pieței cauzate de stat. Astfel, este introdusă o nouă metodă de calcul pentru a stabili existența unui dumping în cazul importurilor din astfel de țări. 

Comisarul UE pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Salutăm intrarea în vigoare a noii legislații antidumping și antisubvenție a UE. Aceasta reprezintă o etapă importantă în cadrul politicii noastre de apărare comercială. Ea marchează angajamentul UE de a crea instrumente puternice și eficace în domeniu. UE este deschisă pentru comerț. Însă trebuie totodată să ne protejăm industria de concurența neloială a unor importuri, în special din țări ale căror economii sunt denaturate semnificativ din cauza intervenției statului. Publicarea rapoartelor de țară ne va ajuta să punem în practică noua metodologie și va oferi industriei din UE o bază pentru a-și argumenta poziția cu privire la țările în care există denaturări.

Scopul acestei noi legislații este de a asigura faptul că Europa dispune de instrumente de apărare comercială capabile să facă față realităților prezentului din mediul comerțului internațional, cu respectarea deplină a obligațiilor internaționale ale UE în cadrul juridic al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Noua metodologie se poate aplica oricărui membru al OMC.

De asemenea, noua metodologie va consolida legislația UE antisubvenție astfel încât, în cazurile viitoare, orice nouă subvenție descoperită în cursul unei anchete să poată fi investigată și inclusă în taxele finale impuse.

În paralel cu publicarea modificărilor aduse legislației antidumping a UE, Comisia a publicat și primul raport de țară prevăzut în noua legislație. Comisia a ales China ca temă pentru acest raport, deoarece majoritatea activității antidumping a UE vizează importurile din această țară. Următorul raport se va referi la Rusia.

Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început