Știri

Noi teste de poluare pentru mașini

Noi teste pentru stabilirea nivelului de emisii poluante al mașinilor au intrat în vigoare vineri, 1 septembrie. Astfel, înainte de a putea circula pe drumurile europene, noile modele vor trebui să îndeplinească cerințele unor teste în condiții reale de trafic (Real Driving Emissions, RDE), precum și a unor teste de laborator îmbunătățite (potrivit procedurii de testare a vehiculelor ușoare armonizată la nivel mondial – World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP).

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: „Noile teste privind emisiile constituie o etapă importantă în eforturile noastre continue de a produce autovehicule mai curate și mai durabile în următorii ani. Dar mai rămân încă multe de făcut. Scandalul emisiilor a arătat că avem nevoie de mai multă independență în testele pentru autovehicule, de o supraveghere mai strictă a pieței și de un mecanism care să permită intervenția Comisiei în cazul unor nereguli.

Noile proceduri fac parte dintr-o serie mai amplă de măsuri pentru realizarea unei industrii auto mai curate, dar în același timp durabile și competitive. Ele includ:

  • teste pentru emisii mai fiabile și mai exacte;
  • revizuirea completă a sistemului de omologare de tip;
  • standarde de calitate a aerului ce respectă valorile-limită impuse de UE în ceea ce privește o serie de poluanți;
  • mobilitate cu emisii scăzute, potrivit strategiei europene agreate în domeniu.

În paralel, Comisia urmărește îndeaproape eforturile depuse de statele membre în ceea ce privește autovehiculele poluante aflate deja în circulație.

Context

În urma dezvăluirilor conform cărora diferiți producători auto ar folosi sisteme care manipulează testele de poluare, Comisia a invitat toate statele membre să facă anchete cu privire la nivelurile reale de emisii ale vehiculelor de pe teritoriul lor și să se asigure de respectarea legislației UE. Au fost publicate o serie de recomandări pentru a ajuta autoritățile statelor membre să facă evaluări în acest sens.

Informație preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România

Articole similare

Butonul înapoi la început