Știri

Noile propuneri din domeniul transporturilor vizează o mai mare eficiență și călătorii mai durabile

Pentru a sprijini tranziția către o mobilitate mai curată, mai verde și mai inteligentă, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european, Comisia a adoptat ieri, 14 decembrie, patru propuneri care vor moderniza sistemul de transport al UE.

Prin creșterea conectivității și transferarea mai multor pasageri și mărfuri către transportul feroviar și pe căile navigabile interioare, prin sprijinirea introducerii de puncte de încărcare, a infrastructurii alternative de realimentare și a noilor tehnologii digitale, prin punerea unui accent mai puternic pe mobilitatea urbană durabilă și prin facilitarea alegerii diferitelor opțiuni de transport într-un sistem de transport multimodal eficient, propunerile vor plasa sectorul transporturilor pe calea reducerii emisiilor sale cu 90 %.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Tranziția verde și digitală a Europei va aduce schimbări majore ale modului în care ne deplasăm. Propunerile de astăzi plasează mobilitatea europeană pe calea cea bună pentru un viitor durabil: conexiuni feroviare europene mai rapide, cu bilete ușor de găsit și un sprijin îmbunătățit pentru drepturile călătorilor în orașe, pentru a spori și îmbunătăți transportul public și infrastructura pentru mersul pe jos și cu bicicleta și pentru a utiliza în mod optim soluțiile pentru o conducere a vehiculelor inteligentă și eficientă.”

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Propunem astăzi standarde mai ridicate de-a lungul rețelei TEN-T, prin stimularea transportului feroviar de mare viteză și prin integrarea multimodalității, precum și un nou coridor nord-sud în Europa de Est. Prin Directiva privind sistemele de transport inteligente, adoptăm tehnologiile digitale și schimbul de date. Dorim să facem călătoriile în UE mai eficiente – și mai sigure – atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pasageri și întreprinderi. Orașele conectate prin infrastructura UE sunt motoarele noastre economice, dar ele trebuie să fie și orașe în care mobilitatea este facilitată – pentru locuitori și navetiști. Acesta este motivul pentru care recomandăm un cadru specific pentru mobilitatea urbană durabilă, care să ghideze tranziția mai rapidă către o mobilitate urbană sigură, accesibilă, favorabilă incluziunii, inteligentă și cu emisii zero.” […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început