Noutati de la Parlamentul European
Securitatea, locurile de muncă, piața digitală: prioritățile Letoniei la cârma UE
În contextul atacurilor teroriste recente din Franța, apărarea valorilor europene este esențială, a spus premierul leton Laimdota Straujuma eurodeputaților într-o dezbatere în care a prezentat prioritățile președinției letone a Consiliului UE. Unii deputați au salutat anunțul premierului în legătură cu ameliorarea securității prin noi reguli privind datele pasagerilor și au arătat necesitatea susținerii investițiilor și creșterii economice.
Premierul Laimdota Straujuma a spus că obiectivul președinției letone a Consiliului UE este „o Europă competitivă, digitală și puternică pe plan internațional”. „Dorim să apărăm valorile europene: libertățile, securitatea, justiția și toleranța”, a arătat dumneaei.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că „președinția letonă a Consiliului UE este un simbol al reconcilierii în istoria UE: acum 30 de ani, nimeni nu și-ar fi putut imagina acest lucru”.
Manfred Weber (EPP, Germania) a arătat că Letonia a trecut prin probleme economice grave în 2009, dar că acum cunoaște o creștere economică semnificativă și reducerea ratei șomajului. „Letonia reprezintă o scânteie de speranță în UE”, a spus dumnealui, promițând premierului Straujuma sprijinul grupului său.
„Dorim să răspundem întrebării legate de protecția cetățenilor. Avem nevoie de o nouă abordare a securității. Trebuie să depășim rezistența statelor membre și să punem pe picioare o strategie regională pentru combaterea terorismului”, a spus Gianni Pittella (S&D, Italia)
Roberts Zīle (ECR, Letonia) a spus că „o Ucraină stabilă, liberă și democratică ar fi un model important pentru alte țări partenere; astfel putem consolida cooperarea cu alte state din Eurasia”. Sophia in ’t Veld (ALDE, Olanda) a cerut președinției letone a Consiliului UE să adopte „directiva anti-discriminare ca prioritate absolută”.Conform deputatului Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL, Grecia), „Uniunea Europeană trebuie să găsească soluții prin diplomație”. „Este în interesul nostru să eliminăm tensiunile și să construim relații prietenoase bazate pe principiile democrației”, a adăugat dumnealui.
Philippe Lamberts (Greens/EFA, Belgia) a invitat-o pe doamna Straujuma să-și revizuiască programul. „Am fost aleși pentru a satisface piețele?”, a întrebat dumnealui. Rolandas Paksas (EFDD, Lituania) a avertizat că marile țări au o influență puternică asupra programului președinției. „Avem nevoie de o strategie UE pentru securitate, locuri de muncă și creștere și în primul rând pentru o piață comună a energiei”, a adăugat dumnealui.
„Statele din Asia Centrală au nevoie de sprijinul și atenția noastră, pentru echilibrarea presiunii ruse”, a spus Iveta Grigule (NI, Letonia).