Știri

O politică agricolă UE mai simplă și mai echilibrată

  • O poziție de negociere mai puternică pentru fermieri față de supermarketuri
  • O mai mare capacitate de a gestiona riscurile de producție și piață
  • Mai multă flexibilitate pentru statele membre de a ajuta tinerii fermieri

Deputații au aprobat marți regulile de simplificare a politicii agricole UE, de creștere a puterii de negociere a fermierilor cu supermarketurile și de îmbunătățire a gestionării riscului.

Reforma politicii agricole comune (PAC) care va intra în vigoare anul viitor a fost aprobată cu 503 voturi la 87 și 13 abțineri.

Întărirea poziției fermierilor în lanțul alimentar

Noile reguli vor permite organizațiilor recunoscute ale fermierilor să planifice producția și să negocieze contractele de furnizare în numele membrilor lor fără să încalce regulile UE privind competiția. Negocierile colective au fost permise până acum doar în câteva sectoare cum ar fi laptele, uleiul de măsline, carnea de vită sau cerealele.

Instrumente mai bune pentru a face față crizelor pieței și riscurilor de producție 

Fermierii vor putea să se protejeze mai bine față de volatilitatea pieței și de riscurile naturale cum ar fi condiții meteo neprielnice, boli ale plantelor sau animalelor. Măsurile de stabilizare a veniturilor fermierilor vor fi mai bine adaptate nevoilor lor, inclusiv prin creșterea compensațiilor din partea asigurărilor pentru recolte, animale sau plante și din partea fondurilor de întrajutorare ale fermierilor. Comisia va putea răspunde mai rapid decât până acum în cazul unor crize prin accesarea unor măsuri excepționale de sprijin pentru fermieri.

Fermieri activi și tineri: mai multă flexibilitate 

Statele membre vor avea mai multă flexibilitate în definirea a ceea ce reprezintă un fermier activ, deci eligibil pentru subvenții din fondurile agricole UE. Ele vor putea să crească ajutorul pentru tinerii fermieri – de la 25% la 50% din plățile lor de bază pentru primele 25-90 de hectare, pentru a face mai atractivă activitatea într-un sector îmbătrânit.

Citat

“Azi am întărit semnificativ poziția fermierilor în lanțul alimentar, le-am dat instrumente mai bune împotriva riscurile pieței și producției și am întărit sprijinul pentru cei tineri. Aceste lucruri vor face politica noastră agricolă mai echilibrată, mai simplă, mai bine adaptată la nevoile fermierilor și mai bine echipată pentru a oferi siguranță alimentară cetățenilor UE. Noile reguli vor intra în vigoare la timp pentru a permite fermierilor noștri să beneficieze de aceste modificări pozitive cât de curând posibil”, a spus raportorul Albert Dess (PPE, DE).

Ce urmează și mai multe detalii

Această reformă a regulilor agricole UE trebuie aprobată de Consiliu înainte de a intra în vigoare la 1 ianuarie 2018. Mai multe detalii privind conținutul reformei sunt disponibile aici.

Sursa informației: Parlamentul European

Articole similare

Butonul înapoi la început