Știri

Parlamentul European își alege noul președinte

La sfârșitul anului 2016, am văzut Parlamentul trecând în a doua jumătate a mandatului său și ce lucruri importante urmează pe agendă. Pe 17 ianuarie, deputații europeni vor vota pentru a alege un succesor al președintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Vor fi aleși, de asemenea, și vicepreședinții și chestorii. Află mai jos totul despre acest vot și urmărește cum vor evolua lucrurile live, pe site-ul nostru.

De ce avem nevoie de alegeri acum?

Mandatul Parlamentului European este de cinci ani, însă cel al președintelui, vicepreședinților și chestorilor este de doar doi ani și jumătate. De aceea se organizează alegeri la început de mandat și la jumătatea mandatului Parlamentului.

Cine poate candida la președinția Parlamentului

Orice eurodeputat poate candida la președinția Parlamentului European dacă este propus de un grup politic sau cel puțin 38 de deputați (5%) și este de acord să candideze.

Există șapte deputați care au anunțat până acum că vor să intre în cursa pentru funcția de președinte al Parlamentului European:

Eleonora Forenza (GUE / NGL, Italia)
Jean Lambert (Grupul Verzilor / ALE, Regatul Unit)
Gianni Pittella (S & D, Italia)
Laurențiu Rebega (ENF, România)
Helga Stevens (CRE, Belgia)
Antonio Tajani (PPE, Italia)
Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia)

Piernicola Pedicini (EFDD, Italia) și-a retras candidatura la 11 ianuarie. Mai mulți deputați pot intra în cursa înainte de fiecare tur de scrutin.

Cum se alege președintele

Alegerea președintelui începe marți, la ora 09:00 CET, și presupune vot secret, deputații marcând candidatul preferat pe un buletin de vot pe care îl introduc într-o urnă. Procedura este supravegheată de opt eurodeputați.

Este ales candidatul care obține o majoritate absolută din voturi (50% + 1). Dacă nu este ales niciun candidat în primul tur de scrutin pot fi numiți alți candidați pentru turul al doilea și, dacă este cazul, și pentru al treilea.

În cazul în care nu este ales niciun candidat după al treilea tur de scrutin, candidații cu cele mai multe voturi vor participa la un al patrulea tur de scrutin, în care președintele este ales cu majoritate simplă (cel mai mare număr de voturi). În caz de egalitate, este ales candidatul cel mai în vârstă.

Puterile președintelui

Preşedintele coordonează toate lucrările Parlamentului şi ale organelor sale constitutive, precum şi dezbaterile din şedinţele plenare. El sau ea reprezintă Parlamentul în toate afacerile juridice și relațiile externe.

În deschiderea fiecărei reuniuni a Consiliului European, Preşedintele Parlamentului prezintă punctul de vedere şi preocupările acestei instituţii referitoare la subiecte specifice şi la punctele înscrise pe ordinea de zi. În urma adoptării de către Parlament a bugetului Uniunii Europene, preşedintele îl semnează, acesta devenind astfel operaţional.

Preşedintele Parlamentului European semnează, alături de preşedintele Consiliului, toate actele legislative adoptate prin procedura legislativă ordinară.

Știre completă pe europarl.europa.eu

Articole similare

Butonul înapoi la început