Parteneriat european pentru integrarea refugiaților
Comisia Europeană și partenerii sociali și economici ai UE au semnat miercuri, 20 decembrie, un „parteneriat european pentru integrare”. Acesta stabilește principii și angajamente-cheie menite să sprijine și să consolideze oportunitățile pe care le au refugiații și migranții cu drept de ședere în UE, privind integrarea pe piața europeană a forței de muncă.
Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Pentru o integrare reușită a noilor veniți, inclusiv a refugiaților, este esențial ca aceștia să aibă un acces rapid la piața forței de muncă. Toți actorii, publici și privați, trebuie să contribuie la integrarea cu succes a refugiaților și acesta este motivul pentru care dorim să ne unim forțele. Astăzi ne angajăm să colaborăm cu partenerii sociali și economici pentru a crea un model în acest sens, nu numai la nivel european, ci și la nivel național. Doar în acest fel migrația va putea deveni o oportunitate reală pentru toți, atât pentru refugiați, cât și pentru societățile noastre.”
Printre angajamentele luate de partenerii sociali și economici se numără schimbul de bune practici privind integrarea refugiaților pe piața forței de muncă, promovarea parteneriatul în rândul membrilor lor și consolidarea cooperării cu autoritățile publice șa toate nivelurile.
Comisia Europeană s-a angajat, printre altele, să promoveze sinergiile cu fondurile UE, să asigure sinergii cu alte inițiative conexe la nivel european și să continue colaborarea cu toate părțile implicate pentru a sprijini integrarea refugiaților pe piața forței de muncă.
Printre partenerii Comisiei, în acest proiect, se numără: Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), BusinessEurope, Uniunea Europeana a Artizanatului și IMM-urilor (UEAPME), Centrul European al Angajatorilor și Întreprinderilor care oferă Servicii Publice (CEEP), Eurochambres.
Context
Pentru a sprijini eforturile de integrare depuse de statele membre, Comisia a luat o serie de măsuri, printre care un plan de acțiune privind integrarea resortisanților din țările terțe.
Fondul social european (FSE) este principalul instrument de finanțare care sprijină incluziunea pe piața forței de muncă, inclusiv a migranților. De asemenea, Fondul pentru azil, migrație și integrare(FAMI) poate finanța acțiuni preliminare pentru facilitarea accesului la piața forței de muncă. În noiembrie 2017 a fost lansată o cerere de propuneri în cadrul FAMI (cu termenul de 1 martie 2018), cu scopul de a sprijini inițiativele lansate de angajatori și de partenerii sociali și economici pentru promovarea integrării refugiaților și a altor migranți pe piața forței de muncă.
Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.