Știri

Pilonul european al drepturilor sociale, aprobat

Comisia Europeană a salutat decizia Consiliului UE pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori din 23 octombrie, de a aproba pilonul european al drepturilor sociale, inițiativă lansată de președintele Juncker în urmă cu doi ani. De asemenea, Consiliul a convenit asupra unei abordări generale cu privire la propunerea Comisiei de revizuire a normelor privind detașarea lucrătorilor.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Aprobarea unanimă a pilonului european al drepturilor sociale arată că toate statele membre s-au angajat să depună eforturi pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă pe întreg teritoriul Uniunii noastre, în perspectiva unor provocări precum îmbătrânirea populației, globalizarea și digitizarea. În ceea ce privește acordul privind detașarea lucrătorilor, am susținut încă de la început că lucrătorii ar trebui să încaseze același salariu pentru aceeași muncă prestată în același loc. Îmi face plăcere să constat că statele membre acordă un sprijin larg acestui principiu. El este echitabil atât pentru lucrătorii detașați, care merită condiții de muncă egale, cât și pentru lucrătorii și angajatorii locali, care nu doresc să se confrunte cu concurența unor salarii excesiv de scăzute. Este dovada faptului că în Europa putem să ne reunim în jurul aceleiași mese, să purtăm un dialog și să ajungem la un acord echitabil și echilibrat.

Pilonul drepturilor sociale va fi lansat oficial de Parlament, Consiliu și Comisie la Summitul social pentru creștere și locuri de muncă echitabile(link is external), care va avea loc în 17 noiembrie, la Göteborg. 

Acordul politic privind detașarea lucrătorilor confirmă principiul fundamental al Comisiei referitor la o remunerație egală pentru aceeași activitate desfășurată în același loc, invocat de președintele Juncker.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

 

Articole similare

Butonul înapoi la început