Știri

Plan de acțiune pentru rezistența la antimicrobiene

Comisia a adoptat joi, 29 iunie, un nou plan de acțiune pentru a combate rezistența la antimicrobiene (RAM) – o amenințare din ce în ce mai mare, care cauzează anual în UE 25.000 de decese și pierderi în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acesta se bazează pe abordarea ”O singură sănătate” (One Health) care vizează atât rezistența la oameni, cât și la animale. În paralel, Comisia a adoptat primul rezultat al planului: Orientările UE pentru utilizarea prudentă a antimicrobienelor în domeniul sănătății umane.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la nivel mondial, iar dacă nu ne intensificăm acțiunile și angajamentele acum, până în 2050, aceasta ar putea provoca mai multe decese decât cancerul. Agenda ambițioasă pe care o prezint astăzi se concentrează pe acțiuni în domenii cheie cu cea mai mare valoare adăugată pentru țările UE. Prin promovarea utilizării prudente a antimicrobienelor la oameni și animale, consolidarea supravegherii, îmbunătățirea colectării de date și stimularea cercetării, obiectivul vizat este ca UE să devină o regiune în care se aplică cele mai bune practici, o practică demnă de urmat pentru modelarea agendei mondiale privind RAM în această lume din ce în ce mai interconectată”. 

Planul include orientări de promovare a utilizării prudente a antimicrobienelor la oameni. Acestea vizează toți actorii – medici, asistenți medicali, farmaciști, administratori de spitale ș.a. – care joacă un rol în utilizarea antimicrobienelor. Ele completează orientările pentru prevenirea și controlul infecțiilor care pot să existe la nivel național.

În plan sunt prevăzute peste 75 de acțiuni structurate pe trei piloni principali, și anume:

– pilonul 1 – transformarea UE într-o regiune în care se aplică cele mai bune practici, prin sprijinirea statelor membre să instituie, implementeze și monitorizeze propriile planuri naționale în domeniu;

– pilonul 2 – stimularea cercetării, dezvoltării și inovării;

– pilonul 3 – modelarea agendei mondiale, prin consolidarea implicării și colaborării cu organizațiile multilaterale.

Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România

Articole similare

Butonul înapoi la început