Previziunile economice din toamna anului 2017: continuarea creșterii economice într-un context politic în schimbare
Economia zonei euro este pe cale să crească în acest an în ritmul cel mai rapid din ultimul deceniu, cu o previziune de creștere a PIB-ului real de 2,2 %. Aceasta depășește substanțial previziunile de primăvară (1,7 %). Economia UE în ansamblu urmează, de asemenea, să depășească așteptările, cu o creștere solidă de 2,3 % în acest an (de la 1,9 % în primăvară). Potrivit previziunilor de toamnă comunicate joi, 9 noiembrie, Comisia Europeană se așteaptă ca creșterea economică să se mențină atât în zona euro, cât și în UE la 2,1 % în 2018 și la 1,9 % în 2019 (previziunile de primăvară: 2018: 1,8 în zona euro, 1,9 în UE).
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil și pentru stabilitatea financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Economia UE funcționează bine în general. Creșterea economică și crearea de locuri de muncă sunt solide, investițiile se relansează și deficitul și datoria publică sunt în scădere treptată. Există, de asemenea, semne de reluare a unui proces de convergență a veniturilor reale. Cu toate acestea, între statele membre există diferențe semnificative, unele dintre ele confruntându-se încă cu o încetinire considerabilă pe piața forței de muncă. Politicile noastre trebuie să rămână puternic axate pe o creștere economică durabilă și favorabilă incluziunii. Aceasta înseamnă politici macroeconomice orientate spre stabilitate și reforme care să favorizeze productivitatea, adaptabilitatea la schimbări și să garanteze faptul că beneficiile creșterii sunt larg răspândite în rândul societății.”
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: „După cinci ani de redresare moderată, creșterea economică europeană s-a accelerat în prezent. Avem vești bune de pe multe fronturi, cu mai multe locuri de muncă create, investiții sporite și finanțe publice consolidate. Cu toate acestea, rămân prezente provocările sub forma unor niveluri ridicate ale datoriei și a unei creșteri salariale moderate. Este necesar ca statele membre să depună eforturi serioase pentru a se asigura că această extindere este de durată și că beneficiile ei sunt împărțite în mod echitabil. Mai mult, zona euro are nevoie de o convergență structurală și de consolidare pentru a deveni mai rezistentă la șocuri viitoare și a se transforma într-un adevărat motor al prosperității partajate. Săptămânile următoare vor fi decisive în acest domeniu.”
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.