Scădere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite de la industriile și companiile energetice din UE în 2019
Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la toți operatorii care intră sub incidența sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au scăzut cu 8,7% în 2019, comparativ cu nivelurile din 2018. Conform EU ETS, toți operatorii au avut obligația de a raporta, până la 31 martie 2020, emisiile lor verificate pentru anul 2019 și de a restitui suficiente certificate aferente acestor emisii până la 30 aprilie 2020.
Toate datele — referitoare la o perioadă anterioară crizei COVID-19 — sunt acum la dispoziția publicului pe site-ul web al Registrului de tranzacții al Uniunii Europene. Trecerea de la cărbune și lignit la energii din surse regenerabile și gaz este motivul pentru care am asistat la reducerea cu 15% a emisiilor provenite din sectorul energetic, în timp ce emisiile provenite din industrii au scăzut cu 2%. Sectorul aviației a generat o creștere a emisiilor de 1% în 2019, comparativ cu anul precedent.
Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru Pactul verde european, a declarat: „EU ETS este un instrument important de reducere a emisiilor și de stimulare a unor reduceri suplimentare prin stabilirea unui preț la carbon. Salut eforturile depuse în scopul respectării termenului de conformitate, în ciuda circumstanțelor dificile, și sunt încurajat de reducerile nivelurilor de emisii înregistrate anul trecut. Întrucât scopul nostru este să revizuim în continuare EU ETS în următorii ani, acesta poate deveni un instrument și mai puternic care să mijlocească îndeplinirea obiectivelor noastre europene stipulate în Pactul verde și a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, modernizând în același timp economia noastră și energia care o alimentează.”
ETS este o piatră de temelie a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice, ce include industriile care generează aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE. Acesta limitează emisiile provenite de la peste 11.000 de centrale electrice, instalații industriale și companii aeriene. Mai multe informații cu privire la datele ETS pentru 2019 sunt disponibile aici.
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.