Siguranța alimentară: PE adoptă noi măsuri pentru a spori încrederea consumatorilor
Eurodeputații au adoptat miercuri noi măsuri pentru a asigura fiabilitatea și transparența procedurii de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare.
Parlamentul a aprobat noile reglementări (cu 603 voturi pentru, 17 împotrivă și 27 abțineri), convenite deja informal cu miniștrii UE, menite să asigure că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare este mai fiabilă, mai transparentă și mai obiectivă.
Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi ținute în secret
Noile reglementări vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită o autorizație furnizează toate informațiile relevante și nu țin în secret studiile nefavorabile. Acest lucru va permite Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să facă publice studiile existente, pentru a identifica datele științifice relevante și pentru a asigura acuratețea cercetării.
În plus, pentru a se asigura că noile norme sunt transparente, solicitanții trebuie să dezvăluie toate informațiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranță; totuși, anumite informații, cum ar fi procesul de fabricație sau de producție, pot fi păstrate confidențiale.
În cele din urmă, noile măsuri sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanților cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.
Informație preluată de la Parlamentul European.