Spațiu: 26 de sateliți Galileo se află acum pe orbită pentru a îmbunătăți semnalul de navigație prin satelit al UE
Încă patru sateliți Galileo au fost lansați cu succes miercuri, 25 iulie, de la Centrul spațial european din Guyana Franceză, purtați de lansatorul european Ariane-5. Cu o constelație care numără acum 26 de sateliți, sistemul global de navigație prin satelit al UE va oferi un semnal de mai mare precizie pentru o serie de servicii importante.
Începând din decembrie 2016, Galileo furnizează servicii de poziționare și de datare pentru circa 400 de milioane de utilizatori. Lansarea de astăzi contribuie la îndeplinirea obiectivului de finalizare a constelației în 2020, moment în care Galileo își va atinge capacitatea operațională integrală. Cu o precizie de 20 cm, care la momentul respectiv va reprezenta un record, Galileo va fi cel mai precis sistem de navigație prin satelit din lume.
Spațiul poate fi îndepărtat, însă tehnologia, datele și serviciile aferente au devenit indispensabile în viața noastră de zi cu zi, indiferent dacă este vorba despre operațiuni de căutare și salvare, de automobile conectate, de ceasuri inteligente, de agricultură sau de navigația aeriană. Industria spațială europeană este puternică și competitivă, generând locuri de muncă și oportunități de afaceri pentru antreprenori. Pentru următorul buget pe termen lung al UE, aferent perioadei 2021-2027, Comisia a propus alinierea tuturor activităților existente și noi din domeniul spațiului în cadrul unui singur „Program spațial al UE”, cu un buget de 16 miliarde EUR.
Vicepreședintele Comisiei Maroš Šefčovič a declarat: „Încă o realizare în vederea atingerii capacității operaționale integrale a Galileo în 2020! Spațiul devine o nouă frontieră economică, deoarece este legat în mod vital de o serie de sectoare aflate în plină dezvoltare și determină modernizarea profundă a acestora. În fapt, 10% din PIB-ul UE depinde de activități legate de spațiu. Prin urmare, trebuie să depunem eforturi pentru ca Europa să dețină un loc fruntaș la nivel mondial și să beneficieze de autonomie strategică.”
Informație preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Pentru știrea completă, vă rugăm accesați Reprezentanța Comisiei Europene în România.