Știri

Statul de drept: Comisia Europeană sesizează Curtea Europeană de Justiție pentru a proteja independența Curții Supreme din Polonia

Luni, 24 septembrie, Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu o acțiune împotriva Poloniei în constatarea neîndeplinirii obligațiilor ce decurg din calitatea de stat membru. Decizia a fost luată drept urmare a încălcărilor principiului independenței judiciare, generate de noua lege poloneză privind Curtea Supremă. Comisia solicită Curții de Justiție să dispună măsuri provizorii până la pronunțarea unei hotărâri în cauză.

În temeiul acestei noi legi adoptate de Polonia, se reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă de la 70 la 65 de ani, existând astfel riscul ca 27 dintre cei 72 de judecători ai acestei instanțe să fie forțați să iasă la pensie. Măsura o vizează și pe prim-președinta Curții Supreme, al cărei mandat de 6 ani, prevăzut în Constituție, ar urma să se încheie înainte de termen.

Potrivit legii, care a intrat în vigoare la 3 aprilie 2018, judecătorii actuali vizați de reducerea vârstei de pensionare au posibilitatea de a solicita o prelungire a mandatului de către Președintele Republicii, care poate fi acordată pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. Nu au fost stabilite criterii clare pe care să se întemeieze decizia președintelui și nu este disponibilă nicio cale de atac în cazul în care solicitarea este respinsă. Mai mult, singura garanție propusă de autoritățile poloneze este consultarea neobligatorie a Consiliului Național Judiciar, organism care este în prezent constituit într-un mod care încalcă standardele europene referitoare la independența sistemului judiciar.

Informatie preluata de la: https://ec.europa.eu/romania/news/20180924_sesizare_curte_justitie_ue_incalcare_independenta_justitie_polonia_ro 

 

Articole similare

Butonul înapoi la început