UE pregătește terenul pentru un parteneriat mai puternic și mai ambițios cu Africa
Astăzi, 9 martie, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate au propus bazele unei noi strategii cu Africa. Comunicarea respectivă prezintă propuneri de intensificare a cooperării prin parteneriate în cinci domenii-cheie: tranziția către o economie verde; transformarea digitală; creșterea și locurile de muncă durabile; pacea și guvernanța și migrația și mobilitatea.
Pe baza acestui document, Europa va purta discuții cu partenerii africani în vederea elaborării unei noi strategii comune, care urmează să fie aprobată în cadrul summitului Uniunea Europeană – Uniunea Africană din octombrie 2020.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Strategia de astăzi cu Africa este foaia de parcurs pe care o vom utiliza pentru a avansa și a duce parteneriatul nostru la următorul nivel. Africa este partenerul firesc și vecinul Uniunii Europene. Împreună, putem construi un viitor mai prosper, mai pașnic și mai durabil pentru toți.”
Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene pentru o Europă mai puternică pe plan internațional, Josep Borrell, a declarat: „În Africa se joacă o parte a viitorului Europei. Pentru a face față provocărilor comune, avem nevoie de o Africă puternică, iar Africa are nevoie de o Europă puternică. Avem numai de câștigat din consolidarea parteneriatului nostru, care este deja foarte puternic în domenii precum pacea și stabilitatea, sărăcia și inegalitățile, terorismul și extremismul. Cele două continente au nevoie unul de celălalt pentru a deveni mai puternice, a se consolida reciproc și a realiza un obiectiv comun ambițios: o lume mai bună întemeiată pe o ordine internațională bazată pe norme. ”
Comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a adăugat: „Prin cele cinci parteneriate propuse, axate pe interesele și valorile noastre comune, Africa și Europa vor conduce împreună transformarea digitală și ecologică și vor promova investițiile și locurile de muncă durabile. În momentul de față, principala mea prioritate este să mă asigur că tinerii și femeile sunt pe deplin implicați în strategia cu Africa, deoarece aceasta răspunde aspirațiilor lor.”
Cooperarea reînnoită privind parteneriatele în cele cinci domenii propuse astăzi se va baza pe un dialog permanent cu partenerii africani, care va fi continuat înainte de următorul summit UE-UA de la Bruxelles din octombrie 2020 în vederea definirii priorităților strategice comune pentru următorii ani.
Propunerile formulate se bazează pe intensificarea din ce în ce mai pronunțată a relațiilor dintre UE și Africa. Anul 2020, în care va avea loc cel de al 6-lea summit Uniunea Africană – UE și în care se vor încheia negocierile pentru noul acord de parteneriat dintre UE și grupul statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, va fi decisiv pentru ne ridica la înălțimea obiectivului nostru ambițios de a avea un parteneriat și mai puternic cu Africa, partenerul nostru firesc.
Parteneriatul ar trebui să se bazeze pe o înțelegere clară a intereselor și a responsabilităților fiecărei părți, dar și a celor reciproce.
Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România