UE promovează dezvoltarea economică și respectarea drepturilor omului
Potrivit raportului publicat vineri, 19 ianuarie, de Comisia Europeană în comun cu Serviciul European de Acțiune Externă, comerțul reprezintă un motor al creșterii economice și contribuie la promovarea drepturilor omului și ale lucrătorilor, a bunei guvernanțe și a principiilor dezvoltării durabile. În acest context, sistemul generalizat de preferințe tarifare (SGP) al Uniunii Europene, pe lângă avantajele economice oferite, sprijină realizarea de progrese în domenii precum emanciparea femeilor sau combaterea muncii copiilor și a celei forțate, a torturii, traficului ilegal de droguri și, nu în ultimul rând, a schimbărilor climatice.
Raportul arată implicarea sporită a societății civile în monitorizarea sistemului: 16 dialoguri cu societatea civilă au fost organizate în perioada 2016-2017, iar 20 de organizații neguvernamentale au fost implicate în pregătirea prezentului raport. Un document separat care însoțește raportul oferă o imagine de ansamblu detaliată a progreselor și deficiențelor rămase, în special în țările care participă la regimul special de încurajare a dezvoltării durabile și a bunei guvernanțe (SGP+).
Există însă și domenii care necesită îmbunătățiri suplimentare pentru a putea îndeplini condițiile de aplicare a sistemului, cum ar fi implementarea și asigurarea respectării legislației relevante de țările beneficiare.
Context
SGP este principalul instrument comercial al UE pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare. El constă din trei modalități diferite de acordare a unui acces privilegiat la piața UE: (i) SGP standard, ce prevede reducerea taxelor de import în UE pentru aproximativ 66% din totalul categoriilor de produse din 23 de țări; (ii) SGP+, ce are în vedere eliminarea taxelor vamale pentru două treimi din produsele provenite din alte 10 țări vulnerabile, care s-au angajat să pună în aplicare 27 de convenții internaționale privind drepturile omului și ale lucrătorilor, protecția mediului și buna guvernanță; și (iii) EBA (Totul în afară de arme/Everything But Arms), ce elimină taxele vamale pentru aproape toate produsele provenite din 49 de țări dintre cele mai puțin dezvoltate.
Regulamentul SGP, în vigoare din ianuarie 2014, impune prezentarea de Comisia Europeană, o dată la doi ani, a unui raport către Parlamentul European și Consiliu, cu privire la efectele sistemului.
Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.