Știri

Un nou Spațiu european de cercetare: Comisia stabilește un nou plan pentru a sprijini tranziția verde și digitală și redresarea economică a UE

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 30 septembrie, o comunicare privind un nou Spațiu european de cercetare pentru domeniul cercetării și al inovării. Bazat pe excelență, competitiv, deschis și orientat spre talente, noul Spațiu european de cercetare va îmbunătăți peisajul european al cercetării și al inovării, va accelera tranziția UE către neutralitate climatică și către poziția de lider în domeniul digital, va sprijini redresarea ei de pe urma impactului crizei cauzate de noul coronavirus asupra societății și economiei.

Comisia a stabilit obiective strategice și acțiuni de pus în aplicare în strânsă cooperare cu statele membre, pentru a acorda prioritate investițiilor și reformelor în cercetare și inovare, pentru a îmbunătăți accesul cercetătorilor din întreaga UE la excelență în cercetare și pentru a permite rezultatelor cercetării să ajungă pe piață și în economia reală. În plus, comunicarea va promova și mai mult mobilitatea cercetătorilor, competențele lor și oportunitățile de dezvoltare a carierei lor în interiorul UE, egalitatea de gen, precum și un acces mai bun la activități științifice finanțate din fonduri publice și evaluate inter pares.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „UE este deja lider în domeniul inovării prin excelența sa în materie de cercetare și știință. Dorim să avansăm în aceste domenii și ne intensificăm eforturile ca să realizăm inovații radicale orientate către piață, care vor contribui la o Europă digitală și verde și vor stimula creșterea, crearea de locuri de muncă și competitivitatea noastră pe scena mondială.” Astăzi ne fixăm o nouă ambiție pentru un Spațiu european de cercetare, care să faciliteze cooperarea și să contribuie la o industrie europeană mai competitivă.

Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Trăim într-o perioadă în care activitățile științifice necesită colaborări mai rapide și mai eficace. Trebuie să consolidăm Spațiul european de cercetare. Un spațiu care să înglobeze întreaga Europă, deoarece cunoașterea nu are limite teritoriale, deoarece cunoștințele științifice se dezvoltă prin colaborări, deoarece cunoștințele sunt fiabile dacă calitatea acestora este examinată transparent. De asemenea, acest spațiu are mai multe șanse să atingă niveluri de vârf ale excelenței și să sprijine o industrie inovatoare care își asumă riscuri în vederea creării unui viitor solid, verde și digital.”

Lansat în 2000, Spațiul european de cercetare a înregistrat realizări majore în ultimii ani. Totuși, contextul de astăzi ne determină să regândim modul în care trebuie să îi consolidăm rolul, să îi definim și să îi punem în aplicare mai bine obiectivele esențiale, dar și să îl facem mai atractiv ca spațiu comun pentru obținerea unor rezultate valoroase în materie de cercetare și inovare. În plus, Europa se confruntă în prezent cu provocări societale, ecologice și economice semnificative, care sunt agravate de criza provocată de noul coronavirus. Cercetarea și inovarea sunt, prin urmare, cruciale pentru abordarea acestor provocări, asigurând redresarea economică a Europei și accelerând tranzițiile verzi și digitale.

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început