Votați proiectul favorit la premiile Natura 2000, ediția 2018
Natura 2000 este o rețea formată din peste 27 000 de situri protejate, care conlucrează cu comunitățile locale pentru a conserva patrimoniul natural al Europei, acoperind 18 % din teritoriul continental al UE și peste 5 % din zonele marine.
Natura 2000 este o rețea de situri de reproducere și de odihnă pentru speciile rare și amenințate și unele tipuri de habitate naturale rare, care sunt protejate. Se întinde pe teritoriul tuturor celor 28 de țări ale UE, atât pe uscat, cât și pe mare. Scopul rețelei este de a asigura supraviețuirea pe termen lung a speciilor și a habitatelor celor mai valoroase și amenințate din Europa.
Vizualizatorul Natura 2000 într-un instrument on-line, care prezintă toate siturile Natura 2000, furnizează informații cheie privind speciile și habitatele pentru care a fost desemnat fiecare sit, date privind mărimea populației estimate, starea de conservare și permite căutări diferite.
Natura 2000 nu este un sistem de rezervații naturale stricte care exclud toate activitățile umane. Deși include rezervații naturale strict protejate, majoritatea terenurilor rămân în proprietate privată. Abordarea pentru conservarea și utilizarea durabilă a zonelor Natura 2000 este mult mai largă, centraă în mare parte pe oamenii care lucrează cu natura, mai degrabă decât împotriva ei. Cu toate acestea, statele membre trebuie să se asigure că siturile sunt gestionate în mod durabil, atât din punct de vedere ecologic, cât și din punct de vedere economic.
În paginile noastre, veți găsi mai multe informații despre modul în care a fost creată rețeaua, unde sunt localizate siturile Natura 2000, modul în care sunt gestionate și modul în care statele membre pot proteja mai bine natura prin colaborare în întreaga Europă. Procesul biogeografic al Comisiei Europene oferă o platformă de cooperare părților interesate și managerilor rețelei Natura 2000. De asemenea, puteți citi documentele noastre de orientare privind managementul rețelei Natura 2000, accesați Platforma de comunicare și aflați mai multe despre premiile Natura 2000. Website Natura 2000.
Rpintre cei 75 de aplicanți de anul acesta, se numără și doi candidați din România: Parcul Natural Vânători Neamț și proiectul Colinele Transilvaniei. Votați-vă favoritul până pe 22 aprilie 2018, accesând pagina web dedicată finaliștilor ediției 2018.