Știri

Acordul de la Paris, tema principală de discuție de la COP23 Bonn

Conferința ONU privind schimbările climatice (COP23), ce are loc la Bonn (Germania) în perioada 6-17 noiembrie 2017, este un bun prilej pentru reafirmarea angajamentului comunității internaționale față de consolidarea răspunsului global la schimbările climatice și față de îndeplinirea obiectivelor Acordului de la Paris. După intrarea sa în vigoare, anul trecut, accentul se pune acum pe elaborarea orientărilor de punere în aplicare.

Comisarul european pentru politici climatice și energie, Miguel Arias Cañete, a declarat: „Acordul de la Paris a stabilit direcția de urmat în vederea tranziției globale către o economie modernă, cu emisii scăzute. Fenomenele meteorologice extreme, tot mai frecvente și mai intense, cu care se confruntă întreaga lume, ne reamintesc că trebuie să luăm urgent măsuri pentru a face față acestor provocări. Acum este momentul să transpunem ambiția în acțiune și să accelerăm punerea în aplicare. COP23 va fi ocazia de a ne asigura că suntem pe calea cea bună pentru îndeplinirea primului nostru obiectiv: finalizarea programului de lucru de la Paris până în 2018”.

Conferința de la Bonn este prezidată de Fiji, iar la eveniment participă miniștri și funcționari guvernamentali, precum și numeroși reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri.

UE se așteaptă ca această conferință să facă dovada unui progres real în elaborarea normelor tehnice și a orientărilor pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Acordului de la Paris, de exemplu în ceea ce privește cadrul în materie de transparență și ciclul cincinal pentru revizuirea obiectivelor, menit să ajute țările participante să contribuie din ce în ce mai mult la atingerea acestora. Programul de lucru ar urma să fie adoptat în 2018, cu ocazia COP24 care se va desfășura la Katowice (Polonia).

Totodată, UE își menține angajamentul față de obiectivul colectiv global vizând mobilizarea, din surse diverse, a sumei de 100 de miliarde dolari pe an până în 2020 și ulterior până în 2025, cu scopul de a finanța politicile de combatere a schimbărilor climatice în țările în curs de dezvoltare. De asemenea, se intenționează creșterea semnificativă a acestei finanțări pentru măsurile de adaptare la schimbările climatice.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început