Știri

Actul legislativ privind serviciile digitale: Comisia salută acordul politic privind normele care asigură un mediu online sigur și responsabil

Comisia salută acordul politic rapid la care au ajuns recent Parlamentul European și statele membre ale UE în legătură cu propunerea referitoare la Actul legislativ privind serviciile digitale, prezentată de Comisie în luna decembrie 2020. 

Actul legislativ privind serviciile digitale stabilește un nou standard, fără precedent, pentru responsabilitatea platformelor online în ceea ce privește conținutul ilegal și dăunător. Acesta va oferi o mai bună protecție pentru utilizatorii de internet și pentru drepturile lor fundamentale și va stabili un set unic de norme pe piața internă, ajutând platformele mai mici să se extindă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: Acordul de astăzi cu privire la Actul legislativ privind serviciile digitale este un acord istoric, atât din punctul de vedere al rapidității, cât și al conținutului. Actul legislativ privind serviciile digitale va actualiza normele de bază pentru toate serviciile online din UE. Acesta va asigura că mediul online rămâne un spațiu sigur, garantând libertatea de exprimare și oportunități pentru întreprinderile digitale. Actul pune în practică principiul potrivit căruia ceea ce este ilegal offline ar trebui să fie ilegal online. Cu cât dimensiunea platformelor online este mai mare, cu atât responsabilitățile acestora sunt mai mari. Acordul de astăzi – care completează acordul politic de luna trecută asupra Actului legislativ privind piețele digitale – transmite un semnal puternic tuturor europenilor, tuturor întreprinderilor din UE și omologilor noștri internaționali.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a adăugat: Prin Actul legislativ privind serviciile digitale contribuim la crearea unui mediu online sigur și responsabil. Platformele ar trebui să fie transparente cu privire la deciziile lor de moderare a conținutului, să împiedice ca dezinformarea periculoasă să devină virală și să evite oferirea de produse nesigure pe piețe. Prin acordul de astăzi ne asigurăm că platformele sunt trase la răspundere pentru riscurile pe care serviciile lor le pot prezenta pentru societate și cetățeni.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat, de asemenea, următoarele: Odată cu Actul legislativ privind serviciile digitale se apropie de sfârșit epoca marilor platforme al căror comportament reflectă convingerea că sunt „prea mari pentru a le păsa”. Acesta stabilește obligații clare și armonizate pentru platforme – proporționale cu dimensiunea, impactul și cu riscurile. Actul încredințează Comisiei sarcina de a supraveghea platformele foarte mari, oferindu-i și posibilitatea de a impune sancțiuni eficace și disuasive de până la 6 % din cifra de afaceri globală sau chiar o interdicție de a opera pe piața unică a UE în cazul unor încălcări grave repetate. Instituțiile UE au lucrat împreună, în timp record, cu hotărâre și ambiție pentru a ne proteja cetățenii online. […]

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

 

 

Articole similare

Butonul înapoi la început