Știri

Apa potabilă în UE: calitate și acces mai bun

Comisia pentru mediu a aprobat norme de îmbunătățire a calității apei și accesului la apă potabilă pentru toți cetățenii și de reducere a deșeurilor provenite din recipientele din plastic.

Cei mai mulți dintre europeni au acces la apă potabilă de cea mai bună calitate. Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, peste 98,5% dintre testele efectuate asupra probelor de apă potabilă în perioada 2011-2013 au îndeplinit standardele UE.

Directiva UE privind apa potabilă stabilește standarde minime de calitate pentru apa destinată consumului uman (băut, gătit și alte scopuri casnice).

Pe 18 februarie 2020, comisia pentru mediu și sănătate publică a aprobat un acord provizoriu din decembrie 2019, convenit între Parlament și Consiliu, privind sporirea încrederii consumatorilor și încurajarea consumului de apă de la robinet.

Noua legislație actualizează standardele de calitate și stabilește cerințe minime de igienă pentru materialele aflate în contact cu apa potabilă (precum conductele sau robinetele) pentru evitarea contaminării. Perturbatorii endocrini, produsele farmaceutice și microplasticele vor fi monitorizați printr-un mecanism bazat pe liste de supravegherem care să permită UE să actualizeze supravegherea în conformitate cu ultimele evoluții științifice.

În conformitate cu noile reguli, țările UE trebuie să îmbunătățească accesul la apă curată pentru toți cetățenii din UE, în special pentru grupurile vulnerabile, cu acces limitat sau fără acces la apă, prin instalarea de fântâni în spațiile publice. Țările pot opta să încurajeze furnizarea de apă la robinet gratuit sau cu o taxă mică în restaurante.

Noile norme au ca obiectiv sporirea transparenței și garantare accesului consumatorilor la informații despre apa potabilă.

Apa de la robinet potabilă este ieftină și respectă mediul înconjurător. Potrivit Comisiei Europene, accesul la apă de calitate mai bună ar putea reduce consumul de apă îmbuteliată cu 17%. Reducerea consumului de apă îmbuteliată ajută oamenii să economisească bani și are un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de CO2 și a deșeurilor de plastic.

Știre și imagine preluate de la Parlamentul European

Articole similare

Butonul înapoi la început