Știri

Articolul 50: Cum va fi decis viitorul relațiilor UE – Regatul Unit

Guvernul Regatului Unit a anunțat astăzi, 29.03.2017, că invocă articolul 50 al Tratatului UE, care reprezintă o notificare oficială a intenției de a se retrage din Uniune. Începând de astăzi, Regatul Unit și UE au doi ani pentru a negocia un acord de retragere. În plus, cele două vor începe să hotărască viitorul relațiilor comerciale, dar acest lucru va dura mai mult. Din articolul de față aflați care este procedura și rolul Parlamentului European.

Despre articolul 50

Articolul 50 prevede procedura prin care un stat membru părăsește UE. Țara poate alege să se retragă din Uniune „în conformitate cu normele sale constituționale”. Odată declanșat, articolul 50 permite doi ani de negocieri, dar această perioadă poate fi extinsă de către Consiliul European în unanimitate.

Scopul este de a se ajunge la un acord, dar există și posibilitatea în care nu se ajunge la acesta.

Două acorduri

UE și Regatul Unit au doi ani în care să negocieze un acord de retragere, care să prevadă modul în care țara părăsește Uniunea, „ținând seama de cadrul viitoarelor sale relații cu Uniunea”. Prevederile referitoare la cadrul viitoarelor relații va face parte dintr-un acord separat; negocierile pentru acest al doilea acord ar putea dura considerabil mai mult.

Dacă negocierile au succes, acordul de retragere trebuie ratificat de Regatul Unit, aprobat de Parlamentul European și de cel puțin 20 de state din cele 27 reprezentate în cadrul Consiliul European.

Acordul privind cadrul viitor trebuie aprobat de toate statele membre și de Parlamentul European.

Ce acoperă acordul de retragere

Acordul de retragere acoperă chestiuni precum:

-drepturile cetățenilor UE în Regatul Unit
-drepturile cetățenilor Regatului Unit care trăiesc în UE
-angajamentele financiare ale Regatului Unit luate ca stat membru
-problemele legate de frontieră (în special de granița dintre Regatul Unit și Irlanda)
-sediul agențiilor UE
-angajamentele internaționale luate de Regatul Unit ca stat membru (de exemplu pentru Acordul de la Paris).

Sursa informației: Parlamentul European

Articole similare

Butonul înapoi la început