Evenimente

Campania „Value your natural resources” – Dezbatere „Solutii pentru protejarea mediului inconjurator”

Centrul de informare Europe Direct Nord-Est, cu sprijinul structurii gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, organizează pe parcursul lunii octombrie modulul de evenimente ”Value Your Natural Resources/Valorifică resursele naturale”, campanie de sensibilizare privind implementarea politicilor europene referitoare la schimbările climatice și educație ecologică, adresată elevilor de liceu din Piatra Neamț.

Această inițiativă are drept obiectiv informarea și conștientizarea de către tineri privind: efectele diversificate la nivel regional ale schimbărilor de climă, pe teritoriul UE şi al vecinilor, resimțite în provocările întâmpinate cu aprovizionarea din surse de energie clasice și oportunitățile oferite de sursele alternative și sustenabile de energie. De asemenea, campania își propune educarea tinerilor în vederea adoptării unui comportament ecologic, prin diseminarea unui set de reguli de bază de protecție a mediului, reciclare, evitarea risipei de resurse, reducerea poluării în activitatea cotidiană – un ghid al cetățeanului urban eco-conștient.

Sub egida acestei campanii, vineri, 2 octombrie, au avut loc dezbaterea ”Soluții pentru protejarea mediului înconjurător” și cursul ”Smart Use of Resources”, cu participarea unui număr de 70 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de la specializarea ”Protecția mediului”, în cadrul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu”, Piatra Neamț. Prezentările și dezbaterea s-au axat pe tema educației în ce privește un comportament ecologic conștient într-o comunitate urbană, precaritatea resurselor energetice, utilizarea și promovarea alternativelor sustenabile în ce privește sursele de energie și consumul la nivel de individ și comunitate.

Dezbaterea a beneficiat de prezența ca vorbitori a domnului Răzvan Deju, inginer silvic, responsabil cu Programul ”Reintroducere zimbru”, în cadrul Parcului Natural ”Vânători” Neamț și a domnului Gabriel Hanganu, Expert în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Direcția Planificare, Programare, Monitorizare. Pe parcursul dezbaterii, au fost expuse efectele adverse ale proliferărilor urbane asupra habitatelor naturale, precum și importanța protejării mediului prin respectarea unor reguli ecologice; a fost prezentat exemplul Parcului ”Vânători” Neamț, rezervație naturală ce adăpostește o specie protejată și emblematică pentru zona Moldovei – zimbrul. Elevii au fost de asemenea puși la curent cu diversele programe, politici și campanii de mediu susținute de către instituțiile Uniunii Europene, precum și cu sursele de informație pe chestiuni de mediu, disponibile on-line.

În continuarea acestui modul de evenimente, va avea loc o campanie de ecologizare adresată elevilor Colegiului Tehnic ”Gheorghe Cartianu” cu scopul conștientizării impactului antropic asupra mediului și încurajării adoptării unui comportament responsabil și ecologic.

 

Articole similare

Butonul înapoi la început