Știri

Cercetare românească cu fonduri europene: Lux, modă și identitate socială în Balcani

Dr. Constanța Vintilă-Ghițulescu, cercetătoare în cadrul Fundației Noua Europă, este unul dintre beneficiarii finanțărilor acordate în urma apelului de propuneri „Consolidator Grant”. Ea va explora impactul luxului asupra modelării gusturilor și a valorilor în Europa de sud-est, în perioada modernă timpurie.

Proiectul „Lux, modă și identitate socială în Balcani” se va concentra pe ceea ce a însemnat luxul pentru elitele creștine ale Europei, dominate de otomani în perioada modernă timpurie, cu scopul final de a explica „europenizarea” acestei părți a continentului. Potrivit juriului de selecție, cercetarea aduce o nouă abordare deoarece analizează luxul din punct de vedere economic, considerându-l o forță ce conduce la progres, și nu o formă de decadență, așa cum este văzut în mod tradițional de abordările morale sau filozofice.

România este pentru prima dată pe lista statelor membre UE ce găzduiesc un proiect de cercetare „Consolidator Grant”. Proiectul selecționat este înscris în categoria „Științe sociale și umaniste„.

Context

Consiliul European de Cercetare a publicat joi, 12 martie, lista celor 372 de proiecte ce vor beneficia de finanțare în cadrul apelului „Consolidator Grant”, ediția a 2-a. Cercetătorii implicați vor primi în total o sumă de 713 milioane de euro prin programul Orizont 2020. Finanțarea maximă acordată pentru un proiect a fost de 2,75 milioane de euro, iar cea medie a fost de1,91milioane.

Cercetătorii ce vor beneficia de finanțare sunt de 38 de naționalități și își vor desfășura cercetarea în 24 de țări europene. 28%dintre beneficiari sunt femei, procent în creștere față de ediția anterioară (24%). De asemenea, cercetătoarele au înregistrat o rată de succes mai ridicată decât colegii lor în obținerea finanțării (15,2% vs 14,9%).

Sursa informatiei: http://ec.europa.eu/romania/news/13032015_cercetare_romaneasca_bani_europeni_lux_moda_balcani_ro.htm

Articole similare

Butonul înapoi la început