Știri

Comisia Europeană acționează pentru apărarea independenței justiției în Polonia

În ciuda eforturilor repetate, de aproape doi ani, de implicare a autorităților poloneze într-un dialog constructiv în contextul Cadrului privind statul de drept, Comisia a ajuns la concluzia că există un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia.

Prin urmare, Comisia propune Consiliului să adopte o decizie în temeiul articolului 7 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Comisia Europeană acționează pentru a proteja statul de drept în Europa. Reformele din domeniul justiției din Polonia înseamnă că sistemul judiciar al țării se află de acum sub controlul politic al majorității guvernamentale. În absența independenței justiției, apar preocupări serioase cu privire la aplicarea eficientă a legislației UE, de la protecția investițiilor până la recunoașterea reciprocă a deciziilor în domenii variate, cum ar fi litigiile privind custodia copilului sau executarea mandatelor europene de arestare.

De asemenea, Comisia a publicat o recomandare complementară (a patra) privind statul de drept, stabilind în mod clar măsurile pe care le pot lua autoritățile poloneze pentru a remedia situația actuală. În cazul în care autoritățile poloneze pun în aplicare acțiunile recomandate, Comisia este pregătită, în strânsă consultare cu Parlamentul European și cu Consiliul, să-și reconsidere propunerea motivată.

În plus, Comisia a decis să facă următorul pas în procedura sa de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru în cazul Poloniei prin sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la încălcarea legislației UE prin Legea privind organizarea instanțelor de drept comum.

Deși a luat toate aceste măsuri fără precedent, Comisia se declară în continuare deschisă pentru un dialog constructiv care să remedieze situația actuală.

1. Propunere motivată pentru o decizie a Consiliului

În ultimii doi ani, autoritățile poloneze au adoptat mai mult de 13 legi care afectează întreaga structură a sistemului judiciar din Polonia, afectând Tribunalul Constituțional, Curtea Supremă, instanțele judecătorești ordinare, Consiliul Național pentru Justiție, serviciul de urmărire penală și Școala Națională de Justiție. Tiparul comun în toate aceste cazuri este că puterea executivă și legislativă au fost sistematic sprijinite pentru a interveni politic în componența, puterile, administrația și funcționarea puterii judecătorești.

Propunerea motivată prezintă preocupările Comisiei, reamintind măsurile luate în cadrul Cadrului privind statul de drept și numeroasele contacte cu autoritățile poloneze pentru a încerca să identifice o soluție, și invită Consiliul să constate că există un risc evident de încălcare gravă a statului de drept. Preocupările se referă în mod specific la lipsa unei revizuiri constituționale independente și legitime și lipsa independenței judiciare.

În cazul în care autoritățile poloneze pun în aplicare acțiunile de remediere stabilite în Recomandarea privind statul de drept care însoțește propunerea sa motivată, Comisia este pregătită să reconsidere această propunere.

Știre completă la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Iamginea preluată de la euractiv.com

 

Articole similare

Butonul înapoi la început