Știri

Comisia inaugurează Centrul de cunoștințe pentru a inversa pierderea biodiversității și a proteja ecosistemele Europei

Astăzi, 21 octombrie, în cadrul Săptămânii verzi a UE(link is external), aflată în desfășurare, Comisia Europeană inaugurează un nou Centru de cunoștințe privind biodiversitatea: un ghișeu unic pentru dovezi științifice în vederea refacerii și protejării ecosistemelor naturale care ne oferă hrană, medicamente, materiale, recreere și bunăstare.

Centrul de cunoștințe va pune la dispoziția publicului cele mai recente cunoștințe despre biodiversitate, pentru a spori impactul politicilor UE. Centrul va contribui, de asemenea, la monitorizarea punerii în aplicare a Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030, care urmărește să aducă biodiversitatea Europei pe o traiectorie de redresare până la sfârșitul acestui deceniu. 

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Numai ceea ce este cuantificat se concretizează. Dacă vrem să respectăm Strategia UE privind biodiversitatea, trebuie să conectăm mai bine toate punctele, iar pentru aceasta avem nevoie de date fiabile, fie că este vorba despre starea polenizatorilor, impactul pesticidelor asupra mediului, valoarea naturii pentru companii sau despre justificarea economică a soluțiilor bazate pe natură. De asemenea, trebuie să exploatăm la maximum transformarea digitală, observarea Pământului și știința cetățenilor. Noul centru de cunoștințe va reuni toate aceste elemente, îmbunătățind modul în care vom genera și gestiona cunoștințele referitoare la biodiversitate, pentru a fi utilizate în toate domeniile de politică.” 

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă pentru Centrul Comun de Cercetare, a adăugat: „Știința are un rol crucial în conservarea biodiversității noastre. Condus de oameni de știință din cadrul Centrului Comun de Cercetare, noul Centru de cunoștințe privind biodiversitatea va ajuta comunitatea de cercetare și factorii de decizie de la nivel european și global să colecteze și să exploateze gama largă de informații disponibile, raționalizându-le astfel în cadrul unor politici eficiente care să protejeze ecosistemele Europei și serviciile pe care acestea le oferă cetățenilor europeni.

[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început