Comisia inițiază acțiuni esențiale vizând constituirea unui front comun pentru a învinge COVID-19
Cu două zile înainte de reuniunea liderilor europeni pe tema răspunsului coordonat la criza cauzată de pandemia de COVID-19, Comisia a stabilit o serie de acțiuni necesare pentru a intensifica lupta împotriva pandemiei. Într-o Comunicare adoptată astăzi, 19 ianuarie, Comisia îndeamnă statele membre să intensifice campania de vaccinare: ar trebui ca până în martie 2021 cel puțin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80 % dintre cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru să fie vaccinați. Iar până în vara anului 2021, ar trebui ca statele membre să fi vaccinat cel puțin 70 % din populația lor adultă.
Comisia îndeamnă, de asemenea, statele membre să recomande în continuare respectarea distanțării fizice și abținerea de la contacte sociale, să combată dezinformările, să aplice în mod coordonat restricții de călătorie, să intensifice testările vizând COVID-19, depistarea contacților și secvențierea genomului virusului, pentru a face față riscurilor generate de noile variante ale virusului. Întrucât în ultimele săptămâni s-a înregistrat o tendință ascendentă a numărului de cazuri, trebuie depuse mai multe eforturi pentru a sprijini sistemele de sănătate și pentru a contracara „oboseala cauzată de COVID” în lunile următoare, prin accelerarea vaccinării la toate nivelurile și prin susținerea partenerilor noștri din Balcanii de Vest, din zonele vecine de la sud și est și din Africa.
Comunicarea de astăzi stabilește acțiunile esențiale pentru statele membre, Comisie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care vor contribui la reducerea riscurilor și la stăpânirea răspândirii virusului:
- Până în martie 2021, cel puțin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80 % dintre cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru ar trebui să fie vaccinați.
- Ar trebui ca până în vara anului 2021 statele membre să fi vaccinat 70 % din întreaga lor populație adultă.
- Comisia, statele membre și EMA vor colabora cu întreprinderile pentru a valorifica la maximum potențialul UE de creștere a capacității de producție a vaccinurilor.
- Comisia conlucrează cu statele membre în ceea ce privește certificatele de vaccinare, în deplină conformitate cu legislația UE privind protecția datelor, care pot susține continuitatea asistenței medicale. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2021 urmează să se convină asupra unei abordări comune care să permită ca certificatele emise în statele membre să fie utilizate rapid în sistemele de sănătate din UE și din afara acesteia. […]
[…] Citiți știrea completă accesând Website Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informație și imagine preluate de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.