Gala Patrimoniului Gastronomic al Regiunii Nord-Est Concursul Picnic cu Scofeturi Moldovenești
Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, și S.C. Cotnari S.A. au organizat, în data de 6 decembrie 2017, la sediul Companiei Cotnari, evenimentul intitulat Gala Patrimoniului Gastronomic din Regiunea Nord-Est,dedicat promovării tradiţiilor culinare și vinurilor care definesc patrimoniul cultural-gastronomic al regiunii noastre. Partener media principal la nivel național a fost KANAL D, prin emisiunea Știrile Kanal D – Țara-n bucate,iar George Mihai, realizatorul emisiunii,a fost și moderatorul conferinței. Evenimentul s-a bucurat de atmosfera creată de Cristi Grețcu, somelier, fost membru al trupei Divertis.
Gazda și co-organizatorul principal al ediției de anul acesta a Galei Patrimoniului Gastronomic a fost S.C. Cotnari S.A., o companie emblematică pentru industria vinurilor din România, adevărat ambasador al regiunii noastre. Este prima companie de acest nivel care se alătură demersului de promovare a turismului gastronomic.
Evenimentul a reunit aproximativ 200 de participanți, reprezentanți ai educației, cercetării și inovării din regiune, administrația publică locală, asociații de promovare a turismului, producători locali, somelieri, chefi bucătari, manageri de restaurante și pensiuni, industria alimentară din toată Regiunea Nord-Est. Gala a cuprins conferința dedicată turismului gastronomic și finala concursului online de rețete Picnic cu Scofeturi Moldovenești, destinat bucătarilor profesioniști și unităților din sectorul HORECA din Regiunea Nord-Est. Prima parte a evenimentului s-a derulat între orele 10.00 – 15.00 și a reunit, în cadrul conferinței Patrimoniul gusturilor – Heritage Flavours Day, teme menite să contureze un parcurs viitor al promovării turistice a Regiunii Nord-Est, integrând dimensiunea gastronomiei tradiționale și a produselor cu specific local. Discuțiile s-au centrat pe colaborarea dintre diferitele paliere implicate în succesul promovării regiunii ca destinație turistică, de la programele la nivel universitar și VET destinate instruirii personalului din industria HORECA, la strategii de promovare prin intermediul administrației publice locale, conectarea cu agențiile de incoming și impactul dezvoltării industriei turistice asupra comunităților și al întregii regiuni. Discuțiile au fost deschise de organizatorii evenimentului, dl. Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, Dl. Constantin Deleanu, Președinte S.C. CotnariS.A., d-na Roxana Pintilescu – Director Centrul Regional de Studii Nord-Est, precum și de Președintele Consiliul Județean Iași,domnul Maricel Popa.
„Turismul gastronomic prezintă un potențial de dezvoltare a economiilor locale, regionale și naționale. Gastronomia face parte din istoria, tradițiile și identitatea noastră, este strâns legată de turismul oenologic și poate avea un impact deosebit asupra agriculturii și industriei din Regiunea Nord-Est.”, a spus Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.
Intervențiile din cadrul conferinței și atelierului de lucru le-au aparținut invitaților: prof. univ. dr. Corneliu Iațu, Prorector Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași ; lect. univ. dr. Mihai Bulai, Prodecan Facultatea de Geografie șiGeologie, UAIC Iași; dr. Iulia Drăguț, PreședinteA.C.E.E.A., World Association of Chefs Societies, World Cultural Heritage Committee, Fondator Culinary Division Masters of Flames; Dl. Nicu Apostol, VicepreședinteAsociațiaNațională aAgențiilor de Incoming; dr. Carmen Năstase, Decan și conf. univ. dr. Carmen Chasovschi, Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava; Alina Căpitanu, Șef Birou Planificare Programare ADR Nord-Est; Mădălina Armeanu, Asociația Montpesa, Bacău; Andi Grecu, Director Adjunct Direcția pt. Agricultură a jud. Neamț; Susana Pletea, director editorial și Dr. Ivana Iancu, Consultant PR, Burda România; Roxana Pintilescu, Director Centrul Regional de Studii Nord-Est; Cătălin Grecu, Director Marketing Compania Cotnari; Denisa Nistor, Prodecan Facultatea de Inginerie, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău.
În partea a doua a Galei s-a desfășurat jurizarea și premierea finaliștilor concursului online de rețete din bucătăria moldovenească, denumit Picnic cu Scofeturi Moldovenești, concurs derulat online în perioada 1 noiembrie – 3 decembrie 2017, dedicat bucătarilor profesioniști și unităților din sectorul HORECA din Regiunea Nord-Est. Finaliștii acestei ediții a concursului au fost șapte participanți la secțiunea companii și cinci la secțiunea individual, iar pe podium au urcat, la secțiunea companii: Antohi Ioan, restaurantul Red Cube din Iași – premiul I; Răileanu David Ioan, restaurantul La Castel, Iași – premiul al II-lea; Dicu Nicoleta Bianca – restaurantul Turnul Berarilor, Piatra Neamț – premiul al III-lea. La secțiunea individual, câștigătorii au fost: Ulman Mihaela Tatiana – premiul I; Șotropa Elena – premiul al II-lea; Șipoteanu Adrian – premiul al III-lea. Bucătarul Anului 2017 din Regiunea Nord-Est a fost desemnat Antohi Ioan de la restaurantul Red Cube din Iași. Scopul acestui concurs a fost redescoperirea moștenirii gastronomice a regiunii noastre, celebrarea talentului bucătarilor chefi și stimularea unităților turistice care promovează autenticul și gastronomia locală. Juriul a fost asigurat de cea mai mare asociație a bucătarilor din România, Asociația Culturală Euro-Est Alternativ, prin Iulia Drăguț, Gigi Fedeleș și Lucian Smith (chefi bucătari medaliați internațional) și Liviu Huțanu (somelier Palas).
Partenerii evenimentului au fost: Asociația Culturală Euro-Est Alternativ, Asociația pentru Turism Bucovina, Asociația Valea Ozanei, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului Montpesa și Fabricat în România.
Partenerii media au asigurat promovarea Galei și a concursului: Știrile Kanal D, Tele Moldova Iași, Unu TV Neamț, Radio Iași, Burda România, Revista „Practic în bucătărie”, Realitatea Media Neamț, Crai Nou Suceava.
Gala Patrimoniului Gastronomic al Regiunii Nord-Est vizează profesioniștii din domeniul HORECA și turism, oferindu-le cadrul necesar pentru a interacționa și a forma o comunitate de sprijin reciproc, care să promoveze turismul gastronomic și să susțină introducerea rețetelor tradiționale în meniurile tuturor restaurantelor din regiunea noastră.