Gala turismului Descoperă Nord-Est: inovarea în proiectele de patrimoniu cultural
Miercuri, 12 decembrie 2019, la Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, a avut loc Gala Descoperă Nord-Est, eveniment organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est și în parteneriat cu S.C. Cotnari S.A., Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Asociația Culturală Euro-Est Alternativ. Evenimentul, ajuns la cea de-a patra ediție anul acesta, este dedicat dezvoltării Regiunii de Nord-Est a României ca destinație turistică de excelență, prin consolidarea colaborării diferitelor paliere de factori interesați, din sfera publică și privată.
În deschiderea evenimentului, cuvântul de bun-venit a fost rostit de către domnul Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est, urmat de domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, domnul Constantin Butnariu, reprezentant al SC Cotnari SA și doamna Roxana Pintilescu, Director Centrul Regional de Studii Nord-Est, din cadrul ADR Nord-Est.
În continuarea manifestării, a avut loc conferința cu titlul „Patrimoniul Cultural Regional, oportunitate pentru dezvoltarea economică durabilă”, dedicată atât autorităților, cât și specialiștilor în turism din domeniul privat, interesați de perfecționarea continuă și colaborare. Conferința a asigurat cadrul schimbului de experiență între specialiști în domeniul turismului și patrimoniului cultural, prin prezentarea unor modele de bună practică din România, Italia și Republica Moldova, precum și identificarea în parteneriat a unei perspective viabile pentru dezvoltarea și promovarea destinațiilor din Regiunea Nord-Est în cadrul unui proiect comun, integrat – denumit „Descoperă Nord-Est“. Doamna Roxana Pintilescu a prezentat Planul Regional de Acțiune în Promovarea și Protejarea Patrimoniului Cultural – SHARE, precum și câteva inițiative ale agenției, destinate încurajării, dezvoltării și promovării turismului regional: proiectele Roots, Your Local Guide și Restart. Din panelul conferinței, au făcut parte: domnul Simion Giurca, Consultant Asociația „Timișoara Capitală Culturală”; dna Olesea Vulpe, Șef Departament Promovarea Turismului, în cadrul Agenției pentru Investiții a Republicii Moldova; dna Chiara Dall Aglio, Director Organizația de Management a Destinației Umbria Green (teleconferință); dl Alex Filip, Manager Casa Filip și creator București City App; dl Alin Pătru, Președinte Europe Now; dna Raluca Filip, brand pilot Enduro Ranch, dl. Constantin Butnariu, Director Revista Turism Life; dna dr. Iulia Drăguț, Președinte A.C.E.E.A.
Conferința face parte din proiectul „SHARE – Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe”, finanțat prin Programul INTERREG EUROPE, prin care s-a elaborat Planul Regional de Acțiune pentru Promovarea și Protejarea Patrimoniului Cultural în Regiunea Nord-Est. Planul conține peste 60 de noi inițiative în domeniul patrimoniului cultural, ce vor fi implementate de către municipiile reședință de județ, implicate în proiect, bazate pe studii de caz, modele de bună practică, un sondaj de opinie aplicat la nivel regional pe mai mult de 1500 de turiști, rezidenți și firme relevante, precum și un studiu de benchmarking privind politicile și instrumentele existente în domeniu.
În partea a doua a manifestării, a avut loc „Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural”. Această secțiune a constat într-o conferință denumită „Descoperă Nord-Est – următoarea ta destinație de vacanță”, în cadrul căreia s-a prezentat o parte importantă a ofertei turistice a autorităților și asociațiilor din Regiunea Nord-Est. Din panelul acestei secțiuni, au făcut parte: dl Lect. univ. dr. Mihai Bulai, Prodecan Facultatea de Geografie și Geologie, U.A.I.C. Iași; dra Viorela Chiperi, Manager Asociația Ținutul Zimbrului; dl Daniel Gavriloaia, Președinte al Asociației Valea Ozanei; dna Mădălina Armeanu, reprezentant Asociația MONTPESA; dna Mona-Magdalena Țigănuș, Director executiv Direcția Dezvoltare Turistică și Guvernanță Corporativă, Consiliul Județean Neamț; dl Gheorghe Niță, Vicepreședinte Consiliul Județean Suceava; dl Petrică Ariciuc, Președinte Asociația Țara Dornelor; dl Eugen Turcanu, Director Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement Botoșani.
În cadrul atelierelor de lucru pe tema produselor turistice integrate în Regiunea Nord-Est a României, s-au discutat temele: turismul activ și de wellness, ruta Cucuteniană – rute culturale tematice; și rolul turismului sustenabil în dezvoltarea comunităților.
Din dorința de a oferi recunoașterea cuvenită actorilor regionali care, prin activitatea desfășurată, își aduc aportul la dezvoltarea turistică a nord-estului României, evenimentul a prilejuit gala de premiere a autorităților, organizațiilor și companiilor care promovează turismul și care au derulat proiecte de succes în anul 2019. Au fost acordate 16 trofee atât autorităților care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea turismului, cât și actorilor privați cu contribuții notabile la noi direcții de promovare regională astfel: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Neamț, Aeroportul Internațional Iași, Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” Suceava, Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău – un proiect al Consiliului Județean Bacău, WISE Travel; TVR Iași pentru emisiunea „Descriptio Moldavie”; Asociația de Promovare a Văii Șomuzului; Asociația pentru Promovarea Turismului Bucovina; Asociația Ținutul Zimbrului; Asociația Valea Ozanei; Asociația MONTPESA; Asociația Țara Dornelor; Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv CORNIȘA Botoșani; Revista Turism Life.
La loc de cinste în cadrul Galei, s-a aflat expoziția de gastronomie moldovenească, ca element de patrimoniu cultural extrem de important pentru turism. Expoziția s-a axat pe bucătăria tradițională pe de o parte, și pe gastronomia profesionistă și a cuprins:
– un moment în stil tradițional, organizat de producătorii locali și gospodarii Asociației de Promovare a Văii Șomuzului, de SC RAITAR SRL Suceava, Asociația Valea Ozanei, Pensiunea Agroturistică La Moșie Nemțișor, Neamț și SC „Nea Ion Măcelaru” Târgu Neamț.
– o expoziție a bucătarilor profesioniști care au inclus meniu tradițional moldovenesc în restaurantele în care activează. Expoziția a fost coordonată de dna dr. Iulia Drăguț, Președinta Asociației Culturale Euro-Est Alternativ, împreună cu bucătarii profesioniști (Gigi Fedeleș, Liviu Huțanu, Ionuț Antohi, Liviu Turcanu, Lupu Andrei, Neculai Ciulu, Remus Iascu, Romeo Lucian Smith, Codruț Rusu, Ciprian Savin, Adrian Cojocaru, Adrian Lucian Șipoteanu, Constantin Agape, Alexandru Sbancu, Constantin Crețu, Cristi Zamfir, David Ioan, Dragoș Andrei Bani, Elena Pădurariu, Mihaela Ulman, Cătălin Saveliu), de la restaurante din Iași – La Castel, Centrul Vechi, Cavalerul Medieval, Gustar, Zaria, Red Cube.
În încheierea acestei ediții, a avut loc un spectacol cu momente artistice reprezentative, ilustrând tradiții, obiceiuri și valori autentice naționale. Spectacolul a fost oferit de Ansamblul Floricică de la Munte al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și de Ansamblul Străjerii din Dolhești, al Primăriei Dolheștii Mici, Suceava.
Evenimentul face parte din inițiativa Descoperă Nord-Est, care vizează dezvoltarea turismului din Regiunea Nord-Est prin punerea în valoare a patrimoniului cultural și conștientizarea operatorilor din turism privind potențialul deosebit al acestuia.
Transmitem mulțumirile noastre pentru promovare partenerilor media ai evenimentului: TVR Iași, CNS TV Roman, Iași TV Life, Tele Moldova, Radio România Iași, Viva FM, Radio Hit Iași, Zile și Nopți, Evenimentul Regional al Moldovei, Bună Ziua Iași, Deșteptarea – Bacău, Crai Nou Suceava, Revista InSociety Iași; Revistele Femeia, Ioana și ViVA; Jurnalul Național. La acestea se adaugă blogul CălătoreșteCuMine.ro, proiectul complex de promovare turistică a țării noastre Zig Zag prin România și prestigioasa publicație National Geographic România.