Știri

Lansarea Președinției bulgare a Consiliului UE

Realizarea unei Europe mai sigure, stabile și solidare, prin consens, competitivitate și coeziune, sumarizează prioritățile Președinției bulgare a Consiliului UE, al cărei moto „Puterea stă în unire” se regăsește și pe stema Republicii Bulgaria. Cele patru domenii-cheie pe care se va axa mandatul de 6 luni (1 ianuarie – 30 iunie 2018) sunt: viitorul Europei și tinerii, Balcanii Occidentali, securitatea și stabilitatea și, nu în ultimul rând, economia digitală.

Colegiul Comisarilor se va afla la Sofia în perioada 11-12 ianuarie pentru a marca începerea oficială a Președinției bulgare. Agenda vizitei include discursuri ale înalților oficiali europeni și bulgari la ceremonia de lansare, un dineu oficial găzduit de primul-ministru Boyco Borissov, și ședințe comune Comisia Europeană – Guvernul bulgar, urmate de o sesiune plenară, pentru a discuta principalele trei teme de interes: (1) Relații externe, securitate și apărare, migrație și justiție; (2) O Europă incluzivă și durabilă, mai aproape de cetățenii săi; și (3) O Europă competitivă, inovatoare și digitală.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va avea, în data de 12 ianuarie, o întâlnire bilaterală cu primul-ministru bulgar Borissov, urmată de o conferință de presă, o întâlnire cu președintele Bulgariei Rumen Radev și una cu președintele Parlamentului bulgar Tsveta Karayancheva și cu președinții comisiilor parlamentare.

Context

Președinția Consiliului UE se asigură prin rotație între statele membre, la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul acestuia.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”, sistem introdus prin Tratatul de la Lisabona, în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile Estoniei, Bulgariei și Austriei.

Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început