Știri

Oameni de știință finanțați de UE dezvăluie prima imagine cu o gaură neagră

Comisia dezvăluie astăzi, 10 aprilie, prima imagine a unei găuri negre realizată vreodată, obținută de Event Horizon Telescope, o rețea de colaborare științifică în care sunt implicați oameni de știință finanțați de UE. Această descoperire importantă constituie o dovadă vizuală privind existența găurilor negre și oferă noi perspective științei moderne.

Prima observare a unei găuri negre este rezultatul colaborării internaționale la scară largă numite Event Horizon Telescope(link is external) (EHT), în cadrul căreia cercetători finanțați de UE au avut un rol esențial. Această importantă realizare științifică marchează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește modul în care înțelegem găurile negre, confirmă predicțiile teoriei relativității generale a lui Albert Einstein și deschide noi căi de cercetare a universului nostru. Prima imagine a unei găuri negre realizată cu succes a fost dezvăluită în cadrul a șase conferințe de presă care au avut loc simultan astăzi, 10 aprilie, în diverse locuri din lume.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Adesea, ficțiunea inspiră știința, iar găurile negre ne hrănesc de mult timp visele și curiozitatea. Astăzi, grație contribuției oamenilor de știință europeni, existența găurilor negre nu mai este doar un concept teoretic. Această descoperire minunată demonstrează din nou că o colaborare cu parteneri din întreaga lume poate duce la realizări inimaginabile și la schimbarea orizonturilor cunoașterii noastre.”

Președintele Consiliului European pentru Cercetare (CEC), profesorul Jean-Pierre Bourguignon, a adăugat: „Îi felicit pe oamenii de știință de pe întreg mapamondul care au făcut această descoperire, inspirându-ne și oferind noi perspective cunoașterii noastre. Mă bucur în mod deosebit să văd că oameni de știință finanțați de Consiliului European pentru Cercetare au contribuit în mod decisiv la această reușită. Abordarea îndrăzneață a UE în ceea ce privește finanțarea unei cercetări științifice fundamentale atât de revoluționare dă naștere unei noi povești de succes, validând, totodată, din nou, obiectivul CEC de a finanța cercetarea cu grad ridicat de risc și rezultate valoroase.”

Finanțarea acordată de UE prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC) a constituit un sprijin crucial pentru EHT. Mai exact, UE a finanțat trei dintre oamenii de știință de elită și echipele lor implicați în descoperire și a sprijinit dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de telescoape mari esențiale pentru succesul proiectului.

Rezultatele de azi se adaugă numeroaselor realizări ale programelor UE de finanțare a cercetării și inovării – Orizont 2020 și programele-cadru precedente. Pentru a continua acest succes, Comisia a propus Orizont Europa, cel mai ambițios program de până acum al UE, pentru a menține UE în avangarda cercetării și inovării la nivel mondial.

Informație preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început