Știri

Parlamentul blochează planurile de a excepta anumite pesticide

Parlamentul a blocat miercuri o propunere a CE care ar fi exceptat unele chimicale din pesticide de la a fi identificate drept disruptori endocrini.

Deputații spun că mandatul Comisiei a fost depășit de această propunere de exceptare a unor substanțe care sunt de altfel considerate că atacă sistemul endocrin al organismului, în pesticide, de la criteriile de identificare.

Ce urmează

Obiecția, depusă de deputații Jytte Guteland și Bas Eickhout, a fost aprobată cu 389 voturi la 235 și 70 de abțineri, majoritatea absolută necesară blocării propunerii fiind atinsă. Comisia Europeană va trebui să redacteze o nouă versiune a textului, ținând cont de părerea Parlamentului.

Background

Legislația UE cere ca pesticidele sau biocidele să nu aibă niciun efect negativ asupra sistemului endocrin al altor specii în afara celor țintite. Pentru a aplica această legislație, UE are nevoie de o listă de criterii științifice pentru a identifica disruptorii endocrini.

Propunerea Comisiei privea criteriile științifice pentru identificarea proprietăților cu efecte negative asupra sistemului endocrin din substanțele chimice. Identificare acestor criterii științifice este un prim pas pentru măsuri de reducere a prezenței lor și de protejare a sănătății cetățenilor.

Curtea de Justiție a decis în decembrie 2015 că CE a încălcat legislația UE pentru că nu a publicat criteriile de stabilire a disruptorilor endocrini, programată pentru sfârșitul anului 2013. Deputații au cerut CE în mod repetat să combată aceste substanțe.

Un raport UNEP/WHO a numit disruptorii endocrini “o amenințare globală”, referindu-se printre altele la trendurile crescătoare ale multor boli legate de sistemul endocrin la oameni și animale sălbatice. Există dovezi privind efecte adverse asupra sistemului de reproducere (infertilitate, cancer, malformații), dar și asupra funcției tiroide, cerebrale, obezității, metabolismului și homeostazei glucozei, se arată în studiu.

Informație preluată de la Parlamentul European

 

 

 

Articole similare

Butonul înapoi la început