Știri

Performanțe în domeniul pieței interne și al aplicării legislației UE

România era vizată, în 2017, în 58 de cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, un număr cvasi-similar cu cel înregistrat în 2016 (57). Dintre acestea, 29 erau noi cazuri deschise în decursul anului menționat, iar 34 se refereau la transpunerea tardivă a normelor europene în legislația națională. Totodată, România este unul dintre statele care înregistrează dificultăți serioase în monitorizarea transpunerii la timp a legislației europene. Acestea sunt câteva dintre concluziile raportului privind punerea în aplicare a dreptului UE și ale Tabloului de bord privind piața unică, publicate de Comisia Europeană joi, 12 iulie.

Cele 29 de noi cazuri au în vedere următoarele domenii: mediu (7), mobilitate și transport (7), stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital (4), ocuparea forței de muncă (2), rețele de comunicații (2) și altele (2). Dintre acestea, 19 se datorează întârzierilor în transpunerea la timp a normelor.

România înregistrează un deficit de transpunere a legislației UE de 43%, atunci când se iau în considerare cele 14 directive cu termen-limită în cea de a doua jumătate a anului 2017. Cu toate acestea, nu mai are de transpus directive restante cu o vechime mai mare de 2 ani, însă întârzierile, în medie de 9,1 luni, sunt în continuare peste media UE (8,7 luni). Unul dintre cele mai problematice sectoare este mediul, aici înregistrându-se aproape jumătate din procedurile în curs de încălcare a obligaților de stat membru UE.

Informație preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Pentru știrea completă, vă rugăm accesați Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început