Traditii gastronomice europene la Piatra-Neamt
Vineri, 7 noiembrie 2014, Grupul Scolar Economic-Administrativ a gazduit in sala de festivitati evenimentul “Traditii gastronomice europene”, organizat de catre Centrul Europe Direct Nord-Est, cu sprijinul structurii gazda, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est si in parteneriat cu Grupul Scolar Economic-Administrativ si SC Rocom Central. Evenimentul si-a propus ilustrarea diversitatii spatiului european prin intermediul unei expozitii-concurs de preparate traditionale din statele membre ale Uniunii Europene, realizate de catre elevii de la profilul « Alimentatie publica ».
Acest eveniment a reprezentat o actiune-pilot prin care s-a dorit stimularea spiritului competitional, abilitatilor de leadership si munca in echipa, ale tinerilor participanti, dar si un model pentru cei care doresc sa dobandeasca competente profesionale in acest domeniu ocupational.
Cei 56 de elevi aspiranti la titlul de Europe Direct Chef au pregatit, in echipe de cate doi, retete specifice din statele membre ale Uniunii Europene. Fiecare echipa si-a amenajat standul de expunere a preparatului ales cu stegulete, imagini si simboluri – elemente distinctive pentru tara reprezentata, unii dintre acestia optand si pentru uniforme de bucatar in acelasi ton. Pe parcursul a trei ore, expozitia a fost vizitata de un public de peste 200 de persoane, format din elevi si cadre didactice de la Grupul Scolar Economic-Administrativ. In acelasi timp, a avut loc si proba de foc – evaluarea preparatelor de catre juriul compus din trei bucatari chefi din cadrul restaurantului Central Plaza : Pocovnicu Codrina, Rotariu Lacramioara si Ivascu Claudiu. Cei trei bucatari profesionisti au degustat preparatele si au supus unui tir de intrebari referitoare la procesul tehnologic toti participantii la concurs ; au fost evaluate modul de prezentare, masura in care s-a respectat reteta originala, priceperea si creativitatea de care au dat dovada elevii si, nu in ultimul rand, familiaritatea acestora cu specificul culinar al tarii reprezentate.
Toate preparatele s-au bucurat de aprecierea publicului si a juriului, constituind o ilustrare inedita si savuroasa a corespondentei dintre statele comunitare, insa, la finalul unei indelungi deliberari, doar noua echipe au fost desemnate castigatoare ale concursului. Praparatele cele mai reusite au fost considerate cele reprezentand Irlanda, Estonia, Slovenia, Romania, Belgia, Polonia, Olanda, Luxembrug si Anglia. Tinerii Europe Direct Chefs au dat dovada de entuziasm si pricepere, fiind pregatiti atat sa se prezinte, cat si sa gateasca la nivel profesionist, iar evenimentul a reprezentat o ocazie excelenta de a-si exersa aptitudinile si imbogati experienta, in drum spre o cariera de succes.