Evenimente

Treasure Hunt Discover Europe

EUROPE DIRECT Nord-Est a organizat evenimentul intitulat „Treasure Hunt Discover Europe”, sâmbătă, 2 octombrie 2021, în localitatea Agapia, județul Neamț. Evenimentul a constat într-un concurs de cunoștințe generale legate de Uniunea Europeană, sub forma unei vânători de comori în aer liber, însoțită de un periplu prin tradițiile și gastronomia locală, din zona Neamț. La activitate au participat 35 de persoane, elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț. 

Din dorința de a stimula interesul publicului tânăr pentru istoria, rolul și instituțiile Uniunii Europene, am creat o activitate educativă și interactivă: concursul de cunoștințe generale legate de Uniunea Europeană, sub forma unei vânători de comori. Traseul vânătorii a cuprins destinații europene, conectate cu tratatele UE și cu cele mai importante instituții ale Uniunii Europene.

În deschiderea evenimentului, doamna Roxana Șlemco, Director Centrul Regional de Studii Nord-Est și Coordonator EUROPE DIRECT Nord-Est, a prezentat o nouă abordare în informarea europeană și noua identitate a centrului. În continuare, domnul dr. Vasile Diaconu, Director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, a vorbit despre rolul istoriei în conturarea identității noastre și despre trecut ca important element de legitimare. Nu în ultimul rând, Viorela Chiper, manager al Asociației Ținutul Zimbrului, a prezentat conceptul de EcoBrunch cu produse locale și destinația Agapia.

Pentru a pătrunde în atmosfera locului și a se conecta cu istoria acestui ținut, concurenții au jucat rolul răzeșilor porniți într-o călătorie plină de primejdii, menite să le încerce puterile. Prin acest concurs, le-au fost testate abilitățile, spiritul de echipă și, desigur, cunoștințele despre Europa, Uniunea Europeană și ținutul Neamțului. Drumul comorii a străbătut cinci „destinații” – orașe europene emblematice, păzite de voluntarii – străjeri. 

Fiecare „destinație” a fost însoțită de o probă prin care s-au testat spiritul de echipă, rapiditatea de reacție, perspicacitatea și memoria. În același timp, la fiecare „destinație”, concurenții au primit un punctaj, indicii pentru continuarea traseului și informații esențiale despre Uniunea Europeană, scanând un cod QR de pe panourile informative cu care s-a marcat traseul. La finalul vânătorii de comori, informațiile primite pe parcurs au fost testate printr-un joc pe platforma Kahoot. 

În partea a doua a evenimentului, concurenții au avut ocazia de a se familiariza cu tradițiile din ținutul Neamțului prin participarea la EcoBrunch Ținutul Zimbrului,  degustarea gastronomiei locale și implicarea în ateliere susținute de artizani locali, de meșteșuguri și abilități practice: olărit, sculptură în lemn, tors, confecționare de lumânări din ceară. În încheiere, a avut loc desemnarea câștigătorilor și decernarea premiilor constând în materiale promoționale cu noua identitate EUROPE DIRECT Nord-Est.

Articole similare

Butonul înapoi la început