Știri

Un nou pas în direcția alimentelor mai puțin cancerigene

Reprezentanții statelor membre au votat, pe 19 iulie, în favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezența acrilamidei în produsele alimentare. O dată implementate, noile reglementări le vor impune companiilor din sectorul alimentar să ia măsuri pentru a reduce această substanță cancerigenă în alimente.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am făcut astăzi un pas important în direcția protejării sănătății și a bunăstării cetățenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezenței acestei substanțe cancerigene, ci și la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea în momentul gătitului la domiciliu.”

Demersurile Comisiei vor continua și după adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi inițiate noi discuții cu privire la măsuri suplimentare. Una dintre ele ar fi stabilirea fără întârziere a nivelurilor maxime de acrilamidă din anumite produse alimentare.

Etape următoare

Textul aprobat pe 19 iulie va fi transmis Consiliului și Parlamentului European. Cele două instituții au la dispoziție trei luni pentru a-l examina, după care el va ajunge din nou la Comisie pentru a fi aprobat. Intrarea în vigoare ar putea fi prevăzută pentru primăvara anului 2018.

Știre preluată de la Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Articole similare

Butonul înapoi la început