Evenimente

Campania de sensibilizare „Toleranța și fenomenul migraționist în Europa”. Eveniment I

Centrul de Informare Europe Direct Nord-Est, cu sprijinul structurii gazdă,Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, și în parteneriat cu Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț, organizează în această perioadă, campania de sensibilizare „Toleranța și fenomenul migraționist în Europa”. Această campanie se desfășoară sub egida și cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene la București și va beneficia de promovare în mass media locală.

Obiectivul general al inițiativei este cunoașterea fenomenului migraționist în complexitatea lui, analizarea strategiilor europene de soluționare a crizei, dar și stimularea reflecției asupra atitudinilor individuale de adoptat în acest context.

Acțiunea cuprinde dezbateri demonstrative cu public și concursuri, implicând liceenii din Piatra Neamț și avându-i ca principali actori pe membrii cluburilor locale de dezbateri. Evenimentele aduc în atenția opiniei publice următoarele teme:

–       „Migrația, provocarea secolului în Europa”;

–       „Criza imigranților. Drepturi, libertăți și obligații sociale”;

–       „Rolul Uniunii Europene în politica internațională”;

–       „Cum pot contribui imigranții la reconstrucția europeană”.

 Primul eveniment din această serie a avut loc joi, 21 aprilie, și a fost găzduit de Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț. La dezbaterea demonstrativă în format World Schools au luat parte aproximativ 60 de elevi de liceu, iar combatante au fost două echipe de „debateri” din clubul coordonat de doamna profesoară Petra Lostun.În fața publicului prezent, elevii au supus polemicii puncte de vedere variate și contradictorii, precedate de expuneri bine documentate ale fenomenului migraționist, dovedind o foarte bună cunoaștere a acestuia, dar și aptitudini argumentative și persuasive.

 Dezbaterile academice de tip World Schools reprezintă unul din cele mai raspândite formate de dezbatere în acest moment. Acesta prevede trei vorbitori de fiecare echipă, cu două echipe într-o dezbatere. Aceste două echipe sunt numite formal Guvern și Opoziție. Temele sunt propuse într-o formă specifică, începând cu formula „Acest Parlament crede că …”. Având la origine formatul Australian Parliamentary şi inspirându-se din dezbaterile parlamentare, formatul a căpătat popularitate odată cu înfiinţarea Campionatului Mondial de Dezbateri Academice. Principiul confruntării dintre Guvern şi Opoziţie stă la baza funcţionării acestui format, care, la fel ca şi într-o dezbatere parlamentară, se desfăşoară în jurul unei teze (moţiuni) propuse de către echipa Guvernului.

 Campania „Toleranța și fenomenul migraționist în Europa” va continua cu o serie de evenimente în cadrul zilelor aniversare ale Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, pe parcursul lunii mai 2016.

 

 

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început