Evenimente

Campania de sensibilizare „Toleranța și fenomenul migraționist în Europa”. Eveniment IV

Campania „Toleranța și fenomenul migraționist în Europa” s-a încheiat cu etapa finală de dezbateri și desemnarea câștigătorilor, în data de 12 mai 2016, la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Piatra Neamț.Acest eveniment este o inițiativă a Centrului de Informare Europe Direct Nord-Est și a fost organizat cu sprijinul structurii gazdă,Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, și în parteneriat cu Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Piatra Neamț. Elevii implicați în seria de dezbateri din cadrul campaniei fac parte din clubul de „debate” al CNCH, condus de către doamna profesoară Petruța Lostun.

În etapa finală a campionatului de dezbateri, au fost admise echipele care au obținut cele mai bune rezultate în meciurile disputate anterior. Prestațiile „debater”-ilor au impresionat prin convingere și ținută oratorică, dar și prin munca de cercetare din spatele discursurilor argumentative. Tinerii au demonstrat că stăpânesc vorbitul în public și nu s-au lăsat intimidați de un subiect precum migrația – fenomen complex, cu multiple implicații și consecințe pentru Uniunea Europeană și la nivel mondial.

Dezbaterea agendei europene asupra migrației a fost corelată cu aspecte conexe, precum discriminarea, toleranța, drepturile omului și drepturile conferite de cetățenia europeană; politicile europene de securitate și apărare, criza umanitară. Pe parcursul campionatului, au fost emise opinii diverse, contradictorii, acoperindu-se o paletă foarte largă de puncte de vedere asupra migrației și a efectelor situației curente pentru România și pentru Uniunea Europeană.

După trei zile de confruntări, au fost desemnați și recompensați câștigătorii „Campionatului de dezbateri”și cei mai buni vorbitori. Campania „Toleranța și fenomenul migraționist în Europa” a ajuns astfel la finalul misiunii sale de a supune dezbaterii, în special în rândul publicului tânăr, o chestiune de o importanță majoră în Europa noastră – migrația și problematica refugiaţilor.

Tinerii au fost stimulați să se informeze și să reflecteze, să emită și să susțină puncte de vedere contradictorii. Acest exercițiu a urmărit o informare corectă și completă, dar și dezvoltarea aptitudinilor de orator printr-o activitate precum cea de „debate”(cadru formal de dezbatere), dar departe de presiunea calificativelor și a obligativității. Această campanie a ilustrat posibilitatea de a aborda cu un public tânăr subiecte solicitante, folosind ca instrument dezbaterea academică.

 

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început