Evenimente

Dezbaterea publică „Agora – Viitorul Europei”

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media Calea Europeană, împreună cu Centrul Europe Direct Nord-Est și Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est  au organizat vineri, 1 septembrie 2017, la Curtea Domnească din Piatra Neamț, cu sprijinul Ministrului delegat pentru Afaceri Europene și al autorităților locale, cea de-a doua dezbatere publică cu cetățenii, intitulată „Agora – Viitorul Europei”, la finalul căreia cei prezenți au votat pentru scenariul considerat cel mai potrivit pentru direcția construcției europene de acum înainte.

Axată pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017, dezbaterea a fost inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o discuție mai largă cu cetățenii prezenți care, la final, au votat scenariul pe care îl consideră dezirabil pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană. Dezbaterea a implicat peste optzeci de persoane, cetățeni obișnuiți din medii variate, dar și reprezentanți ai ONG-urilor locale, mass-mediei, ai mediului de afaceri, educațional, și din partea administrației publice locale și regionale.

Vorbitorii care au susținut dezbaterile în cadrul evenimentului sunt: Vasile Asandei, director general, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (susținător al scenariului 3 – Cei care își doresc mai mult realizează mai mult); Tudor Jijie, lect. univ. dr., Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Director Executiv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru (susținător al scenariului 1 – Continuând pe același drum); Dan Dura, șef serviciu, Direcția Integrare Europeană şi Strategii de Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Suceava (susținător al scenariului 2 – Accent exclusiv pe piața unică); Carol Schnakovszky, prof. univ. dr. ing., rector al Universității ”V. Alecsandri” din Bacău (susținător al scenariului 4 – Mai puțin, dar mai eficient); Andrei Postolache, antreprenor IT și consilier independent în Municipiul Iași (susținător al scenariului 5 – Mult mai mult, împreună). La eveniment au fost participat și domnul Cristian Winzer, secretar de stat în cadrul structurii coordonate de Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, precum și domnul Vincent Lambotte, coordonator al echipei de informare-comunicare din cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Statele membre decid să pună în comun mai multe competențe, resurse și puteri decizionale în toate domeniile. În acest scenariu în care există consens în ceea ce privește faptul că nici UE-27 în forma actuală, nici țările europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor curente, statele membre decid să pună în comun competențe, resurse și procese decizionale în toate domeniile”, arată scenariul 5 – Mult mai mult, împreună –, cel care a obținut cele mai multe voturi în cadrul evenimentului de la Piatra Neamț și cel care prevede că viitorul Uniunii se bazează pe o cooperare aprofundată mai mult ca niciodată.

Dezbaterile în formatul „Agora – Viitorul Europei” au ca scop principal consultarea opiniei publice privind evoluția dorită a construcției europene, în contextul unei Uniuni Europene cu 27 de state membre, post-Brexit, iar în România au fost organizate trei astfel de evenimente, în agora orașelor Târgoviște, Piatra Neamț și Făgăraș. Opiniile și voturile exprimate în cadrul dezbaterilor publice au fost colectate și transmise către Comisia Europeană, pentru a fi luate în considerare în pregătirea discursului despre Starea Uniunii, al Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, rostit în plenul Parlamentului European, pe 13 septembrie 2017.

Articole similare

Vizualizați și
Închide
Butonul înapoi la început